Vrolijk op vakantie!

0
683
rust

De vakantie staat in het teken van ontspanning en het loslaten van je werk. Toch blijkt vooral dit laatste voor veel mensen lastig te zijn. Je hebt hard gewerkt en opeens is daar die rust. Je hoeft helemaal niks. Dat klinkt heerlijk, maar veel mensen moeten omschakelen.

De vakantie staat in het teken van ontspanning en het loslaten van je werk. Toch blijkt vooral dit laatste voor veel mensen lastig te zijn. Je hebt hard gewerkt en opeens is daar die rust. Je hoeft helemaal niks. Dat klinkt heerlijk, maar veel mensen moeten omschakelen.

Hoe laat je de stress van je werk achter je? En wat als je nog stapels werk hebt liggen en die vakantie dus eigenlijk helemaal niet zo goed uitkomt?

Met deze tips laat je je werk op je werk, zodat je thuis of op vakantie ook echt vrij bent en kunt genieten!

Schrijven

Ervaar je veel stress en is je vakantie van start gegaan? Pak een pen en papier en schrijf of typ alle punten waar jij je druk over maakt op. Zo schrijf je alles van je af. Dit geeft rust en je krijgt het gevoel dat je alles los kunt laten. Al je zorgen zijn immers opgeschreven of opgeslagen!

Je kunt de tekst ook mailen naar je werkmail. Je stuurt het dan letterlijk weg en je loopt ook niet de kans dat je het briefje met alle taken tijdens je vakantie tegenkomt.

De wereld vergaat nietӬ

Besef goed dat de wereld niet vergaat als je niet direct terugmailt of –belt. Als het goed is heb je een goede vervanger. Probeer in deze persoon vertrouwen te hebben. Werk je voor jezelf dan is het ergste dat je kan overkomen dat je een klus misloopt.

Smokkel een dag

Smokkel een dag. Zeg tegen contactpersonen of tegen je collega’s dat je een dag eerder weg bent. De laatste mails kun je op deze ‘smokkeldag’ rustig wegwerken, zonder dat je de hele dag gebeld, gemaild of aangesproken wordt.

Werk als het even kan deze laatste werkdag thuis en rond alles op je gemak af. Aan het einde van de dag heb je een tevreden gevoel en kun je in alle rust je laptop uitzetten. De vakantie kan beginnen!

Vermijd televisie en laptopӬ

Veel mensen checken op vakantie nog even hun werkmail. Laat het liefst je laptop thuis en vermijd een internetcafé op vakantie. Houd ook de tv even op afstand. Even geen televisie versterkt het vakantiegevoel.

Leef in het nuӬ

Probeer tijdens de vakantie in het nu te leven. Wat er op je werk is gebeurd, kun je nu weinig meer aan veranderen. Ook wat er in de toekomst gebeurt, doet er nu even niet toe. Geniet van dit moment en neem de tijd voor jezelf. Probeer vooral niet te piekeren. Wanneer je goed uitrust heb je straks weer voldoende energie en kan je alles weer aan.

Toch werken!

ӬMoet je deze vakantie toch echt af en toe contact hebben met je werk, zorg dan dat je een vast moment op de dag uitkiest. Baken de tijden dat je werkt af en overleg dat van tevoren met je reisgenoten. Check bijvoorbeeld elke ochtend een half uurtje je werkmail. De rest van de dag kun je heerlijk ontspannen en genieten.

Fijne vakantie!