Vrouw bang voor overgewicht bij zien van dik persoon

0
802

 

Het valt niet altijd mee om vrouw te zijn. Niet om een ‘lijvige’ vrouw te zijn maar ook niet om een slanke vrouw te zijn.

Alle vrouwen kennen namelijk angst. Angst om vet te worden wanneer ze een vreemde met overgewicht zien. Dat blijkt uit onderzoek van een neurowetenschapper. Volgens de wetenschapper verklaart het waarom vrouwen gevoeliger zijn voor eetstoornissen.

Excusez moi? Dat zijn nog al uitspraken die we op de Valtafredactie op ons bordje krijgen. De onderzoeker bekeek hersenscans van vrouwen die foto’s van dikke vreemden te zien kregen. Die toonden aan dat die afbeeldingen delen van de hersenen stimuleerden die verantwoordelijk zijn voor identiteit en zelfreflectie. We betrekken het dus op onszelf.

Schoonheidsideaal
Je verwacht al wat ze concluderen en dat zag de onderzoeker ook. Vrouwen lijken geconditioneerd te zijn om bang te worden van vet omdat ze constant gebombardeerd worden dat slank het schoonheidsideaal is. Verassing. Dezelfde tests bij mannen toonden aan dat ze dan geen interesse hebben in hun eigen gewicht. De onderzoekers denken dat vrouwen daarom sneller eetstoornissen ontwikkelen.

Vrouwen met eetstoornis
Even nog for your information: de vrouwen in deze studie hadden geen voorgeschiedenis van eetstoornissen en gaven aan dat ze niet om hun lichaam gaven. “Maar diep van binnen zijn ze toch angstig om dik te worden.” Aldus de neurowetenschapper. Voor vrouwen met een eetstoornis is het overigens geen pretje. Als zij een dik persoon zien krijgen ze hele ongelukkige gevoelens volgens hun hersenscans. Soms verachten ze zichzelf zelfs. Dat bleek uit een andere studie.

Slanke boodschap houdt schoonheidsideaal in stand
De bedoeling van dit onderzoek was een verschil in de hersenen van vrouwen met eetstoornissen en gezonde seksegenoten te ontdekken. Maar het toonde aan dat zelfs ‘normale’ vrouwen onbewust slank willen zijn. En dat zelfverzekerde vrouwen veel meer risico lopen op eetstoornissen dan mannen. De Neurowetenschapper zegt dat de slanke boodschappen die vrouwen krijgen het schoonheidsideaal in stand houden: “Velen leren dat hun figuur en slank zijn belangrijk is. De reactie van hun hersenen reflecteert dit. Dit is verkeerd en vergroot het risico op eetstoornissen bij vrouwen.”

Deze man heeft enigszins gelijk. Het schoonheidsideaal maakt vrouwen ongelukkig. Hij vergeet alleen dat een gezond gewicht beter is voor je lichaam.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl