Vrouwen met babyplannen negeren gezond eet- en leefadvies

1
787

Vrouwen negeren het advies om gezond te eten en te leven voor een zwangerschap. Ze doen dit zelfs wanneer hun baby gepland was. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Slechts 5% van de vrouw stopt met roken

Onderzoekers ondervroegen 12.500 Britse vrouwen tussen 20 en 34 jaar over hun eetgewoonten, alcoholconsumptie, rookgedrag, gebruik van supplementen en lichaamsbeweging. Vervolgens moesten ze aangeven of ze van plan waren zwanger te worden in het komende jaar. Heel weinig vrouwen babyplannen nemen genoeg foliumzuur of vermeden alcohol. Ook slechts 5 procent van de vrouwen die een zwangerschap planden, stopten met roken.

Stoppen met alcohol blijkt moeilijk

Onderzoeker Hazel Inskip is gechoqueerd door de resultaten. Artsen zouden volgens hen niet genoeg advies geven aan vrouwen met babyplannen. “Foliumzuur is de makkelijkst te volgen raad. Het is niet moeilijk om aan deze supplementen te raken en ze te blijven nemen. De vrouwen hebben het ook heel moeilijk om geen alcohol te drinken.”

Heb je een kinderwens op (korte) termijn?

Plan je in de nabije toekomst een zwangerschap dan moet je 400 microgram foliumzuur per dag nemen, alcohol vermijden, stoppen met roken, minstens 5 porties fruit en groenten per dag eten en regelmatig sporten.

Lezers van dit artikel lazen ook:

Voeding tijdens de zwangerschap

Sport en zwangerschap

Voeding niet geschikt zwangere vrouw

1 REACTIE