Vrouwen worden ook kaal: stijging haartransplantaties bij vrouwen

0
1063

 

Bij kaalheid zul je in eerste instantie waarschijnlijk denken aan je oom of broer. Veel mannen krijgen vroeg of laat haaruitval, meestal veroorzaakt door ‘alopecia androgenetica’, ook wel mannelijke kaalheid genoemd. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze vorm van haaruitval alleen bij mannen voorkomt, is het volgens de Vereniging van Alopecia Androgenetica Patienten (VAAP) ook bij vrouwen in 75% van de gevallen de reden voor het haarverlies.

De laatste jaren zijn de technieken voor haartransplantaties enorm verbeterd. Dit kan een reden zijn dat er nu veel meer vrouwen behandeld worden dan 5 jaar geleden. Dit laatste blijkt uit een enquête die uitgevoerd is door Transhair, een haartransplantatiekliniek met vestigingen in Nederland en Duitsland.

Kaalheid bij vrouwen

Volgens de VAAP heeft 25 procent van de vrouwen boven de 50 last van alopecia androgenetica. Het haar wordt eerst dunner en valt dan vaak boven op het hoofd als eerste uit. Bij het ontstaan van de aandoening zijn mannelijke hormonen betrokken. De behandeling met medicijnen heeft dus ook als doel deze hormonen te onderdrukken.

Bij Transhair is ongeveer 15 procent van de cliënten inmiddels vrouw. Dit staat gelijk aan zo’n 12 vrouwen per maand die geholpen worden. Transhair vroeg honderd honderd vrouwen die bij hen behandeld waren in de afgelopen 5 jaar naar hun ervaringen. Er bleek een stijgende lijn te zitten in het aantal behandelingen. Ook bleek de meerderheid van de vrouwen ‘heel tevreden’ of ‘gewoon tevreden’ te zijn. Het taboe rond kaalheid bij vrouwen lijkt te worden doorbroken: 63 procent van de vrouwen geeft aan dat er in hun omgeving positief gereageerd werd toen ze vertelden dat ze een haartransplantatie zouden laten doen. Ook na de behandeling werd er door de omgeving van 72% van de cliënten positief gereageerd.

Een haartransplantatie bij kaalheid

Bij een haartransplantatie worden haarzakjes die nog wel haren produceren ingebracht op de plekken waar geen haar meer groeit. Dit kan op twee manieren: de FUT-transplantatie en de FUE-transplantatie. Bij de FUT-methode wordt er een strip huid weggehaald op een plek waar veel haar groeit(vaak het achterhoofd). Uit deze strip worden haarwortels gehaald en teruggeplaatst op de kale plek. Bij de FUE-methode wordt er geen huid weggehaald, maar worden de haren één voor één met een holle naald uit de donorhuid gehaald en teruggeplaatst op een kale plek. Dit duurt langer dan de FUT-methode, maar er is na afloop geen litteken zichtbaar.

Bron: artikel Telegraaf
VAAP