Wat eten wij in 2050?

0
706

 

Wat eten wij in 2050? Volgens onderzoeker Henning Steinfeld ziet de toekomst er somber uit voor jonge vleesliefhebbers.

Op het International Meat Congress in Buenos Aires zegt de onderzoeker: ‘Een stukje biefstuk zal iets voor de rijken zijn. Misschien wordt het zelfs ‘het kaviaar van de toekomst.’ Kortom, vlees wordt een luxe die alleen de rijken zich kunnen veroorloven. ‘Vlees zal worden wat zalm vijftig jaar geleden was’, benadrukt de onderzoeker.

Steinfeld verwacht dat vlees, door de groei van de wereldbevolking, niet langer een massaproduct zal blijven.

Maar niet alleen de groei van de wereldbevolking zal ervoor zorgen dat vlees een exclusief product wordt. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol. Bryan Weech van de World Wildlife Fund waarschuwt voor het water dat zeldzamer wordt en dus duurder. Volgens Weech zal de prijs van vlees niet de kosten van het water kunnen dekken. Het houden van vee wordt dus lastiger.

Toch zijn er alternatieven. Wetenschappers werken hard aan het produceren van fabrieksvlees. Maar wil je over veertig jaar liever iets anders op je bord? Wellicht eten we tegen die tijd insecten. Het eten van insecten is een goed en gezond alternatief voor de bio-industrie. Volgens verschillende wetenschappers wordt dit het voedsel voor de toekomst. Op dit moment eet maar liefst tachtig procent van de wereldbevolking insecten. ‘In de westerse wereld is het gewoon nog een kwestie van tijd’, aldus de wetenschappers.