Wat te doen bij een muggenbeet

1
1112

Met dit hete weer heb je het liefst de hele nacht de ramen open. Maar tegen schemering komen er allemaal muggen je kamer in die op zoek zijn naar een slapend slachtoffer. Vervolgens heb je nog dagen een grote jeukende bult.

Met dit hete weer heb je het liefst de hele nacht de ramen open. Maar tegen schemering komen er allemaal muggen je kamer in die op zoek zijn naar een slapend slachtoffer. Vervolgens heb je nog dagen een grote jeukende bult, hoewel de één er heftiger op reageert dan de ander. Wat kun je doen tegen deze muggenbeten?

Waarom jeukt een muggenbeet?

Een muggenbeet wordt altijd veroorzaakt door een vrouwtjesmug. Met haar mond prikt ze een gaatje in je huid en zuigt ze bloed. Daarbij laat ze een beetje van haar speeksel achter in je huid. In dat speeksel zit proteïne, waar je immuunsysteem op kan reageren. Daar krijg je de bult en de jeuk van.

Muggen zoeken hun slachtoffers uit op geur, uitgeademde koolstofdioxide, en de chemicaliën in het zweet. Een paar andere factoren spelen ook mee. Hoewel we niet weten waarom, worden mannen, mensen met overgewicht en mensen met bloedgroep O vaker gebeten. Daarbovenop worden muggen aangetrokken door hitte. Dus als je zwart draagt en meer hitte absorbeert, zul je sneller gestoken worden. Volwassenen zijn soms minder gevoelig voor muggenbeten dan kinderen, omdat zij al vaker gestoken zijn. Helaas geldt dit niet voor iedereen.

Tips tegen jeuk muggenbeet

Je kunt de muggenbult niet sneller laten verwijnen. Je immunsysteem zal zelf de zaakjes weer op orde moeten brengen. Wel kun je de jeuk verzachten. Dit kan met kou, bijvoorbeeld door er een zak met ijs of een koude natte doek op te leggen, en het kan met warmte. Er bestaan speciale apparaatjes die heet worden en die je dan tegen de bult aan moet houden. Maar je kan ook zelf bijvoorbeeld iets van metaal verhitten met heet water (niet zo heet dat je brandwonden op kan lopen!) en dit eventjes tegen de bult aanhouden. Het zal niet erg fijn aanvoelen maar daarna is de jeuk weg.

Probeer vooral niet te krabben. Als je de bult openkrabt, kunnen er bacteriën bijkomen die een ontsteking kunnen veroorzaken. Breng in plaats daarvan een zalf aan. Nivea werkt prima bij gewone muggenbulten, maar als je echt last hebt kun je bij de dokter een corticosteroïd zalf voorgeschreven krijgen. Deze zalf helpt tegen ontsteking en jeuk.

Dan zijn er nog antihistamine pilletjes. Histamine is het stofje in je lichaam dat voor de jeuk zorgt. Als je antihistamine pilletjes slikt, kan de ‘jeuk’ boodschap niet doorgegeven worden. Deze pilletjes worden voor allerlei allergieën en gezondheidsproblemen voorgeschreven, maar het maakt je wel een beetje suf.

1 REACTIE