Week van de Teek: voorkom de ziekte van Lyme

3
788

Het is de Week van de Teek. Van 26 maart tot en met 1 april 2012 vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten. De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een groep landelijke samenwerkende organisaties.

Het is de Week van de Teek. Van 26 maart tot en met 1 april 2012 vragen verschillende partijen aandacht voor het risico op tekenbeten.

De Week van de Teek wordt jaarlijks in het vroege voorjaar georganiseerd door een groep landelijke samenwerkende organisaties.

Wat is een teek?
Een teek is een klein bruinzwart insect dat vaak in een bosrijke omgeving, maar ook tussen hoog gras en struiken voorkomt. Ze komen in het hele land voor. Teken voeden zich met bloed dat ze door middel van een beet opzuigen.

Van een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme krijgen. Na een besmetting ben je niet immuun. Elke tekenbeet kan dus weer zorgen voor een nieuwe besmetting.

Gelukkig kun je voorkomen dat je ziek wordt.

Controleren op tekenbeten
Het is belangrijk dat je jezelf en anderen controleert op tekenbeten nadat je in het bos, park, in de tuin, op de hei of in de duinen bent geweest. Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen, vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet; bij kinderen vaak ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Wat zijn de verschijnselen?
Een tekenbeet is vaak pijnloos. Je merkt hem dus niet snel op. Ze ontstaan vaak op de plaats van de teek en kort na de beet verschijnt er een rood vlekje. Het vlekje verdwijnt vaak binnen twee weken en wordt meestal niet groter dan twee centimeter.

Doordat tekenbeten vaak pijnloos zijn, kun je de ziekte van Lyme krijgen zonder dat je ooit hebt opgemerkt dat je gebeten bent. Het tegenovergestelde kan ook. Niet alle teken zijn besmet met de bacterie, dus na een tekenbeet krijg je niet per definitie de ziekte van Lyme.

Gebeten door een teek

  • Verwijder de teek binnen twintig uur.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet, bij voorkeur met een puntige pincet of speciaal tekenpincet. Trek de teek er langzaam uit. Ontsmet het beetwondje na het verwijderen met 70% alcohol of jodium.
  • Noteer de datum waarop je bent gebeten.
  • Houd daarna tot 3 maanden na de tekenbeet de huid rondom de beet in de gaten.
  • Krijg je klachten die doen denken aan de ziekte van Lyme, ga dan naar de huisarts.

Ziekte van Lyme
Het is niet eenvoudig de ziekte van Lyme vast te stellen. Er zijn een aantal mogelijke ziekteverschijnselen:

  • een rode vlek of ring op de huid die steeds groter wordt
  • een grieperig gevoel ontstaat met koorts en spierpijn (bent u de enige in uw omgeving met griep, wees dan op uw hoede.)
  • dubbel zien, hangend ooglid, scheef aangezicht
  • pijn, krachtsverlies of tintelingen in de ledematen
  • gewrichtsklachten

Wanneer je één of meer van deze klachten hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Bronnen: RIVM, weekvandeteek.nl

3 REACTIES