Weg met die najaarsdip!

0
557

 

Na een zomer vol zon en vakantie is het altijd een beetje een tegenvaller als de herfst weer begint. Opeens is het weer vroeg donker, krijg je plensbuien over je heen en breng je weer lange dagen door op kantoor of op school. Je hebt de neiging om onder een warme deken te kruipen en er niet meer onder vandaan te komen tot de zomer weer aanbreekt. Toch zul je erdoorheen moeten. Healthylives helpt je met deze tips om positief de herfst tegemoet te zien!

Licht

De dagen worden korter, het wordt kouder en je bent niet zo veel vrij. Hierdoor breng je minder tijd door in de buitenlucht, en dus in het daglicht. Maar het is toch belangrijk om elke dag even een wandelingetje buiten te maken. Uit zonlicht nemen wij namelijk vitamine D op (ook als het er buiten maar grauw uitziet), en deze vitamine beïnvloedt hormonen die ons beter in ons vel doen zitten.

Licht beïnvloedt ook onze biologische klok. Als het nog donker is als je wakker wordt, krijgen je hersenen slechter het signaal dat je dag is begonnen. Hierdoor wordt er niet helemaal gestopt met de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je helpt in slaap te komen. Je hebt dus moeite met opstaan en komt moeilijk op gang. Lichttherapie in de vroege ochtend kan helpen je biologische klok ook in de donkere dagen goed af te stellen. Er zijn speciale lampen verkrijgbaar die het daglicht nabootsen. Soms worden deze zelfs vergoed door de zorgverzekering.

Blijf bewegen

Bewegen is gezond en je gaat je er beter door voelen. Dit werkt al als je elke dag kort flink beweegt. Maak dus een flinke wandeling door het bos of de duinen, ga zwemmen in een binnenzwembad of pak je mountainbike. Door de frisse lucht en de inspanning kom je helemaal ontspannen terug en slaap je ook nog eens beter.

Pas je aan en geniet

Het helpt niet om je te blijven ergeren aan de negatieve kanten van de herfst. Met een sombere instelling zul je meer last krijgen van een herfstdip. Het is beter als je ook probeert de mooie en leuke kanten van de herfst te waarderen. Probeer niet te leven alsof het nog zomer is, maar pas je aan. Dit zal leiden tot minder frustratie. Gebruik de donkere avonden om gezellig met je familieleden of vrienden door te brengen, en verheug je op de lekkere pompoensoep die je kan gaan klaarmaken. En als laatste troost kun je jezelf vrolijk maken door te bedenken dat er een feestseizoen aan zit te komen met pepernoten en kerstcadeautjes!