Wegkijken bij prik vermindert de pijn

0
881

Zorgverleners adviseren vaak om weg te kijken wanneer je een prik krijgt. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat wegkijken echt werkt.

Zorgverleners adviseren vaak om weg te kijken wanneer je een prik krijgt. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat wegkijken echt werkt.

Onderzoekers van de University of Medicine in Berlijn en het Universitair Medisch Centrum in Hamburg hebben geconstateerd dat de eerdere ervaringen die je met een injectie hebt gehad je reactie beïnvloedt.

Een groep vrijwilligers kreeg een video te zien waar de hand geprikt wordt door een naald, tegelijkertijd werd de eigen hand aangeraakt met een wattenstaafje.

Vervolgens werd er tijdens een video van een normale hand kleine elektrische prikkels doorgegeven via hun eigen hand. De schermen waren zo geplaatst dat het leek alsof ze naar hun eigen hand keken. De deelnemers lieten weten dat de pijn intenser en onaangenamer was bij het kijken naar een naald die de hand prikte dan het kijken naar een hand alleen.

Dit is een reactie van het zenuwstelsel, gestimuleerd door pijn. Dit bleek ook uit het toezicht op de ogen, de pupillen werden groter.

Hoofdonderzoeker Marion Hofle zegt: ‘In ons leven hebben we meerdere malen ervaren dat scherpe voorwerpen, dus ook injecties, pijn veroorzaken. Maar de arts die ons van te voren vertelt wat we kunnen verwachten kan ook invloed hebben op de pijn.’

Lees ook:

Denk aan vaccinaties

Prikangst

Nog maar weinig oranje supporters ingeënt