Werkgevers medeverantwoordelijk voor overgewicht?

0
641

Werknemers zijn tegenwoordig steeds vaker ziek. Overgewicht en diabetes zijn aan de orde van de dag. En ook de hart- en vaatziekten beginnen ondertussen de pan uit te rijzen. Is dit hoe het zou moeten gaan?

Werknemers zijn tegenwoordig steeds vaker ziek. Overgewicht en diabetes zijn aan de orde van de dag. En ook de hart- en vaatziekten beginnen ondertussen de pan uit te rijzen.

Is dit hoe het zou moeten gaan? Of zouden werkgevers hier wat aan moeten doen? Ja dat moeten ze. Trek je baas van zijn stoel en laat hem eens nadenken over het overgewicht en eventuele gezonde leefstijl van werknemers.

Bemoeien
Volgens veel werknemers moet de baas zich meer bemoeien met de gezondheid van zijn of haar medewerkers. Uit onderzoek van CZ Zorgverzekeringen bleek dat 75 procent van werkend Nederland dit aangeeft. Volgens 40 procent van deze ondervraagden zou de baas dit zelfs verplicht zijn. Heel wat bazen hebben dus nog snacks uit de kantine te schrappen.

Positiviteit
Mensen met hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en/of diabetes zijn minder productief dan hun gezonde collega’s. Het verbeteren van de gezondheid kan al met goede werkplekken, flexibele werktijden of bijvoorbeeld een fietsenplan. Zo moeilijk is het dus niet.

Het onderzoek ondervroeg ook de werkgevers. Een groot deel van hen geeft aan meer te willen doen aan de gezondheid van hun medewerkers. Bravo! Hopen dat ze hun woorden omzetten in daden. Helaas, slechts 14 procent doet er daadwerkelijk wat aan.

Zet die werkgevers aan het werk!
Wij zouden wel onze baas Emiel op het matje willen roepen maar hij geeft ons eigenlijk best een gezonde werkplek. We hebben geen lift in het gebouw dus moeten drie verdiepingen omhoog met de trap. Bovendien staan tijdens de lunch naast normaal beleg altijd komkommers tomaatjes en sla op tafel. Bekommert jouw baas zich niet om je gezondheid? Geef dan het goede voorbeeld. Ga ook eens met de trap in plaats van de lift. Organiseer actieve uitjes met je collega’s of bouw een sportschool onder het kantoorpand.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl