Je kent dat witte brood wel wat eigenlijk ‘volkorenbrood’ is. Het is onterecht om te zeggen dat dat volkorenbrood is. Dat zei hoogleraar Fred Brouns. ‘Het is wit brood met volkoren bestanddelen, maar dat is absoluut niet hetzelfde. Het gaat hier om een ‘unjustified’ claim.’
Wit brood met volkoren is een ontwikkeling die er mede toe moet leiden dat vooral kinderen voldoende vezels binnenkrijgen. De Maastrichtse hoogleraar gaf toe dat ook zijn kinderen het eten, maar hij maakt zich geen illusies over de extra voedingswaarde van deze broden.
Geen voedingswaarde
‘Juist die componenten waarin de voedingswaarde van volkoren zit, het vlies, worden niet toegevoegd. Als het gaat om vezels wordt bovendien vaak cellulose gebruikt. Het is wel een tarwebestanddeel, maar een waar het menselijk lichaam niets mee doet. Het geeft wel bulk, maar heeft geen voedingswaarde.’
Brouns zou graag zien dat de voedingsmiddelenindustrie het meer zoekt in verrijking met aleuroonvezel uit graan. ‘Dat is het bestanddeel waar de toegevoegde waarde van de hele korrel in zit.’
Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl
Klopt helemaal. Ik heb een prikkelbare darm en kan dus geen witbrood eten omdat ik dan last krijg. Ik heb het ‘volkoren witbrood’ uitgeprobeerd maar mijn lichaam reageert erop alsof het witbrood is. Ik eet eigenlijk altijd volkoren brood ivm de vezels en blijf dat ook doen, dat is beter voor mijn darmen.