WK: bewust eten na een voetbalwedstrijd

0
1067
zoutjes

Tijdens de voetbalwedstrijden van het WK zetten veel mensen hun dieet tijdelijk aan de kant. Logisch, want bij een voetbalwedstrijd horen borrelhapjes en biertjes. Het nadeel is dat de kans op spijt de volgende dag groot kan zijn. Hieronder volgen een aantal tips voor een dag compenseren na een dag jezelf te buiten gaan.

Je had eigenlijk het voornemen niet mee te doen met ongezonde hapjes, nootjes en chips. Maar van het ene hapje komt het andere en voor je het weet heb je teveel gesnackt en misschien iets te veel bier of andere alcohol genuttigd

Eet bewust

Eet de dag na de wedstrijd, of alsnog, drie maaltijden per dag met twee keer een tussendoortje. Kies voor volkorenbrood, halvarine, mager beleg als appelstroop, jam, kipfilet, rosbief een eitje en/of 30+ kaas. Laat je tussendoortjes bestaan uit een stuk fruit of rauwkost. Dat is ook makkelijk mee te nemen en geeft je weer even een vitamineboost. Tijdens je avondeten kies je natuurlijk ook voor lekker veel groente en salade. Eet geen gebakken aardappeltjes maar gekookte aardappelen, rijst of pasta. Neem bovendien de tijd voor je maaltijd.

Vocht

Drink beslist geen alcohol maar veel kruidenthee en water. Groentesap is ook goed. Bijvoorbeeld van wortelen, bieten of tomaten. Het is te koop in een fles maar je kunt het ook zelf maken met een sapmachine. Als je snel teveel eet is het aan te raden voor elke maaltijd te drinken. Een grote kop thee voor je ontbijt, een glas halfvolle melk voor je lunch en een glas water voor de avondmaaltijd. Is de avond een moeilijk moment omdat je wil snacken en snaaien? Drink dan ook nog een glas halfvolle zuivel. Dat geeft een vol gevoel.

Beweeg

Beweeg wat extra op je ‘voetbal-balansdag’. Stap een paar haltes eerder uit de bus en loop de rest naar school of werk. Wanneer je afspreekt met iemand om samen koffie of thee te drinken, doe het dan in een thermoskan en drink het terwijl je op een bankje uitrust van een gezellige en stevige wandeling.

Sauna

Ga ook lekker naar de sauna om goed te zweten. Dat werkt ontspannend, is gezond en een goede opkikker voor de huid.

Saai?

Vind je het eigenlijk maar saai een dag ‘niks mogen’? Logisch, want je lievelingsproducten behoren waarschijnlijk niet tot een voetbalcompenserend dagmenu. En ongezonde dingen zijn nu eenmaal soms verslavend lekker. Maak in dat geval een feest van wat gezond is. Plakjes komkommer, tomaat, paprika en bijvoorbeeld alfa alfa. Spreek met jezelf op een voetbaldag af dat je na de voetbaldag een gezond en slanke dag inlast.

Met deze tips kom je de voetbaldagen wel door.