Zes op tien volwassenen regelmatig last van ochtendhumeur

0
695
Slecht slapen

Uit een Brits onderzoek blijkt dat zes op de tien volwassenen regelmatig wakker worden met een slecht humeur. De meeste volwassenen hebben gemiddeld twee keer per week last van een ochtendhumeur.

Uit een Brits onderzoek blijkt dat zes op de tien volwassenen regelmatig wakker worden met een slecht humeur. De meeste volwassenen hebben gemiddeld twee keer per week last van een ochtendhumeur.

De reden van een ochtendhumeur?

Een ochtendhumeur wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een slechte nachtrust of doordat men een zware werkdag in het vooruitzicht heeft.

Eén op de tien voelt zich ’s morgens niet uitgeput, nog eens tien procent wordt mopperig door de stress. Eén op de vief geeft aan chagrijnig wakker te worden zonder reden.

‘Wakker worden met een slecht humeur, daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar uit het onderzoek blijkt dat het gaat om zo’n 6.000 ochtenden in je leven die worden geruïneerd door een slecht humeur. Dit is extreem hoog’, zegt Tina Simpson woordvoeder van het Britse Triton Showers, die het onderzoek uitvoerde onder 2.000 mensen.

Bijna de helft van de 2.000 ondervraagden zegt dat hun eerste kopje koffie of thee hun humeur al aanzienlijk verbetert.

Een derde voelt zich beter na een warme douche, maar 21 procent denkt dat een koude, verfrissende douche beter werkt.

Redenen dat wij met een slecht humeur van huis vertrekken:

  • Ruzie met familieleden.
  • Wachten tot je in de badkamer kunt.
  • Slecht weer aantreffen bij het openen van de gordijnen.
  • Geen melk in huis hebben.
  • Teen stoten.
  • Auto die niet start.
  • Bus of trein missen.

44 procent van de ondervraagden volgt een strikte ochtendroutine, waar ze niet van willen afwijken. Voor 49 procent is vertrekken zonder koffie of een douche genoeg om hun humeur te verpesten.

De helft van de ondervraagden zegt het slechte humeur af te reageren op hun partner. Eén op de vier geeft aan dat de kinderen er nog wel eens de dupe van zijn.

Het slechte humeur duurt bij de meeste mensen gelukkig niet de hele dag. Veel deelnemers geven aan om kwart over acht zich al wat beter te voelen. 26 procent geeft aan dat het humeur verbetert als ze eenmaal aan de slag zijn.

Lees ook:

Weg met die maandagdip!

Ochtendhumeur? De geur van koffie helpt

Slapen tegen stress