Zien roken verleidelijker dan sigaret aangeboden krijgen

0
951

 

Zien roken is in veel gevallen nog verleidelijker dan een sigaret aangeboden krijgen. Dat meldt Scientias.nl.

NWO-onderzoeker Zeena Harakeh onderzocht wat rokende jongeren tussen de 16 en 24 jaar aanzet om een sigaret op te steken. Ze ontdekte dat als jongeren iemand zien roken, ze zelf ook eerder een sigaret opsteken.

Deze groep gaat vooral meer roken als ze in het bijzijn verkeren van rokende leeftijdsgenoten. De studie toont aan dat het actief aanbieden van sigaretten minder invloed heeft op de rokende jongeren dan tot nu wordt aangenomen. Harakeh: ‘Jongeren lijken de verleiding van een leeftijdsgenoot die een sigaret aanbiedt gemakkelijker te kunnen weerstaan dan de verleiding van een leeftijdsgenoot die er zelf een aan het roken is.’

Ook als jongeren op internet beelden zien van leeftijdsgenoten die roken, is de kans groot dat ze zelf ook gaan roken. Een rookverbod op schoolpleinen is volgens Harakeh een stap in de goede richting om het aantal rokende jongeren terug te laten dringen. Juist daar zien honderden jongeren elkaar roken en imiteren ze elkaar.’ Ze adviseert verder om in antirookcampagnes geen rokende jongeren meer af te beelden.

Lees ook:

Alle voordelen van stoppen met roken op korte en lange termijn

Nu echt stoppen met roken

Tips om stoppen met roken vol te houden