Zó begin jij je ochtend productiever dan ooit tevoren

0
4273
koffie ontbijt

Heb je er ’s ochtends moeite mee om je bed uit te komen en de dag productief te beginnen? Je bent zeker niet de enige. Hoewel het misschien onmogelijk lijkt, zijn er juist zeker oplossingen voor te vinden. Je moet hier natuurlijk wel enigszins gemotiveerd voor zijn, maar bij deze tips heb je baat!

Vroeg de wekker

In het begin word je er waarschijnlijk nog niet blij van, maar het is toch noodzakelijk: zet vroeg de wekker. Hoe meer tijd je ’s ochtends hebt voordat je bijvoorbeeld aan je werkdag moet beginnen, hoe fijner. Zo hoef je namelijk nooit meer te haasten en begint je dag al een stuk relaxter. Minder stress in de ochtend is altijd een goed idee! Zet je wekker daarom steeds een stukje eerder, tot je de ideale hoeveelheid tijd hebt gevonden die je nodig hebt aan het begin van de dag. Probeer niet (te lang) te snoozen, maar sta liever direct op. Je kunt meteen koffie zetten, zodat je je weer energieker voelt.

Koffie en ontbijt

Over koffie – en ontbijt – gesproken! Hier kun je je ochtend meteen mee beginnen. Ook dit maakt namelijk weer dat je een ontspannen start van de dag hebt. Koffie drinken en ontbijt eten is immers leuk! Stap met het goede been uit bed, en trakteer jezelf op je favoriete kopje koffie. Je kunt best voor gemak kiezen, met koffiepads bijvoorbeeld. Ontbijt met iets simpels, zoals een boterham met kaas of yoghurt met wat muesli. Nog een idee? Maak je ontbijt de avond van tevoren al klaar. Overnight oats zijn niet voor niets zo geliefd.

Voorbereiding voor de dag

Je kunt op die manier nog meer voorbereiden voor de volgende dag: niet alleen je ontbijt. Leg bijvoorbeeld je kleding alvast klaar, zodat je dit ’s ochtends direct aan kunt trekken. Een ideale oplossing als je anders veel tijd kwijt bent aan twijfelend voor de kledingkast staan. Pak je tas alvast (deels) in, als je de deur uit moet. En vind je het prettig om je dag in een opgeruimd huis te beginnen? Doe dan ’s avonds een rondje door het huis, zodat je hier in de vroege ochtend geen tijd aan kwijt hoeft te zijn. Dit zorgt tevens voor een frisse start!

Beperk schermtijd

Word je ’s ochtends al direct gegrepen door je smartphone? Social media, mails of andere afleidingen: probeer dit te beperken. Misschien is het zelfs een idee om je telefoon ’s ochtends überhaupt niet aan te raken. Het excuus dat je ‘m nodig hebt om je alarm te zetten, gaat ook niet per se op – hier kun je net zo goed een ‘ouderwetse’ wekker voor gebruiken.

To do’s op een rijtje

We beginnen vaak rommelig aan onze dag, omdat we onze to do’s niet goed op een rijtje hebben. Weet je wat je die dag te wachten staat? Dan kun je productief aan de slag gaan! Begin dus met het maken van een to do lijstje. Of doe ook dit al de avond van tevoren – dát is pas productief. Als dit eenmaal in je systeem zit, wil je niet meer anders.