Zo maak je vleesvervangers slank en lekkerder

0
1056

 

Minder vlees eten. Het is niet alleen goed voor het
milieu, maar draagt ook bij aan een betere gezondheid. Eten zonder vlees kan
prima, als je maar voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. En juist de
voedingstoffen uit vlees zitten ook in plantaardige vleesvervangers.

Eén nadeel: vleesvervangers als tofu en tempeh zijn
een beetje saai van zichzelf. Je gelooft het niet, maar je kunt er zelf massa’s smaak aan
geven. Dat is zelfs lekker voor de carnivoren onder ons.

Meer smaak met deze suggesties:

Tempeh
– Marineer tempeh in ketchup, appelstroop, olijfolie, sojasaus en sambal
– Stoom het gaar in kerrie- of kokossaus.
– Marineer het in olijfolie, sojasaus, bosui en gember.
– Bak tempeh en serveer het met een sausje van halvanaise, limoensap en
limoenschil.

Tofu
– Marineer tofu in gesnipperde chilipeper, sojasaus, knoflook, ui, basilicum,
tomatenpuree en olijfolie
– Marineer het met kerriepoeder, tomatenpuree, olijfolie en ui.
– Marineer tofu in sojaolie, sojasaus, azijn, sambal, knoflook en ui.

Naast bovenstaande vleesvervangers zijn er ook steeds meer vegetarische
burgers, groenteburgers en groenteballetjes te koop. Deze zijn vaak al gekruid
en kun je dus zo gebruiken. Onthoud wel dat dit minder ‘pure’ producten zijn en
dat ze meestal vetter zijn en meer calorieën bevatten dan mager vlees. Vooral
de gepaneerde producten.

Andere smaakvolle vleesvervangers zijn noten en kaas. Deze twee laatsten
bevatten wel redelijk veel vet en daarom veel calorieën, maar als je ze met
mate gebruikt geven ze veel smaak aan je gerecht en valt het met de calorieën
wel mee.

In plaats van de kant-en-klare producten in de supermarkt kun je ook kiezen
voor ei, peulvruchten of paddenstoelen als vleesvervangers. Deze producten zijn
van zichzelf lekker ,maar je kunt dit gemakkelijk ook meer smaak geven. Eet
bijvoorbeeld eens roerei of een omelet bij de spinazie. Breng deze lekker op
smaak met kruiden zoals peper, verse groenten en kruiden zoals courgette,
geraspte wortel, champignons en bieslook.

Paddenstoelen kun je simpel bakken met wat peper en zout. Maar je kunt ze nog
lekkerder maken met wat verse knoflook. Peulvruchten zijn erg lekker om te
gebruiken in rijstgerechten, salades, stoofschotels en chili’s, maar ze
kunnen ook erg lekker zijn bij wraps en dan heel goed het vlees vervangen.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.