Zomerbaby later meer kans op winterblues

0
541

Baby’s die in de lente of in de zomer worden geboren hebben later, als ze tiener zijn, meer kans op een winterblues dan kinderen die in de herfst of de winter geboren zijn. Dat concluderen wetenschappers van University of Bologna in Italië.

Volgens de onderzoekers kunnen lente- en zomerbaby’s door het vele daglicht in de eerste dagen na hun geboorte minder goed omgaan met korte, donkere dagen.

De stemmingswisselingen van tieners worden meestal toegeschreven aan hormonale veranderingen en relationele problemen.

Om te zien of er een verband is met het geboortseizoen en de ‘mood swings’ van tieners onderzochten de wetenschappers 1523 jongeren in de leeftijd tussen de 10 en 17 jaar.

Elke proefpersoon vulde een speciaal geformuleerde vragenlijst in, ontworpen om de seizoensgebonden humeurschommelingen bij kinderen en adolescenten te meten.

Daarna werden de resultaten vergeleken met de geboortedata van de vrijwilligers.

Resultaten
De tieners geboren in de lente of in de zomer hadden de hoogste scores en de deelnemers geboren in de winter de laagste. De kinderen geboren in de winter zijn dus het minst gevoelig voor donkere, korte dagen.

De wetenschappers zeggen dat hoe meer uren daglicht je als baby krijgt, hoe groter de kans is op een winterblues.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat winterbaby’s vatbaarder zijn voor allergieën en schizofrenie. Terwijl zomerbaby’s over het algemeen groter en sterker zijn, maar meer kans hebben op een spijsverteringsaandoening zoals coeliakie.

Lees ook:

Tips tegen winterdepressie

Geboorteseizoen invloed op biologische klok