Zonder buikgriep kamperen

0
899

Lekker ontspannen, buiten eten en genieten van het gezin. Kamperen is heerlijk! Maar de vakantie kan goed worden verpest als je voedselvergiftiging oploopt.Niet alleen in verre niet-Westerse landen ligt een voedselinfectie op de loer. Ook op de camping in Zeeland kun je een voedselvergiftiging oplopen.

Eten goed bewaren

In verre niet westerse landen word je vaak geadviseerd om voorzichtig te zijn met de keuze van voedsel, zelfs als je in een restaurant eet. Maar zelf je eten op vakantie goed bewaren en bereiden is ook een flinke klus, laat staan op een camping.

Producten als zuivel, vlees of vis moeten bewaard worden bij maximaal 7â—¦C. Het beste kun je daarom een elektrische koelbox aanschaffen. Het grote voordeel is dat deze vaak ook tijdens het autorijden kunnen blijven koelen. Zo heb je voor onderweg ook verse en gekoelde producten.

Een gewone koelbox met koelelementen en een koeltas zijn vaak warmer dan 7â—¦C. Wil je toch een gewone koelbox gebruiken? Gebruik dan de verse vleeswaren en rauw vlees dezelfde dag nog. Zorg er ook voor dat ze goed verpakt zijn. Zo kunnen eventuele bacteriën zich niet verspreiden.

Campingwinkels

Je kunt niet iedere supermarkt blindelings vertrouwen. Vooral kleine supermarkten en campingwinkels kunnen wel eens problemen hebben met de koeling. Als je zelf de nodige voorzorgsmaatregelen neemt, maar de campingwinkel koelt de producten niet goed genoeg, dan loop je nog de nodige risico’s op een voedselvergiftiging.

Let ook goed op te datum.
Wanneer je een product opent, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Het product kun je dan vaak nog maximaal twee dagen bewaren.

Bij warm weer en een matige koeling is het verstandig om het product dezelfde dag nog te gebruiken. Respecteer de houdbaarheidsdatum en neem geen risico als je denkt dat het product er nog goed uitziet.

Handen wassen

Was je handen voor, na en tijdens het bereiden van je eten. Zorg dat alle bereidingsmiddelen schoon zijn. Ruimafval gelijk op en leg de eventuele restjes direct in de koeling.

Uit blik

Vertrouw je het niet helemaal, of heb je geen zin om elke dag alles vers te halen, kies dan voor producten uit blik. Deze zijn langer houdbaar. Je kunt ook kiezen voor diepgevroren vlees en vis, maar ook hierbij moet je goed opletten. De sappen die vrijkomen bij het ontdooien van de producten, moeten niet de kans krijgen om zich te verspreiden over de koeling. Daarnaast moet je het vlees of de vis meteen bereiden zodra het ontdooit is. Zorg er bij het koken voor dat je eten echt gaar is.

Toch getroffen door voedselvergiftiging?

De symptomen van een voedselvergiftiging ontstaan doorgaans binnen 48 uur na het eten. Meestal ben je vanzelf binnen een tot vijf dagen verlost van je klachten. In de tussentijd is het belangrijk om veel vocht te drinken, zodat uitdroging wordt voorkomen. Tegen de diarree kun je een middel als Norit of Imodium innemen.
Als je ernstige diarree hebt, meer dan 38,5 graden koorts hebben, last hebt van bloederige diarree of hevige buikpijn, dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Lees ook:

Veilig barbecueën

Eet je vrolijk!

Tips voor een slanke picknick