Zonkracht 7 verwacht, hoog risico op verbranden

0
678

 

Het is al een paar dagen heerlijk weer. De zonkracht is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al een tijdje maximaal voor Nederland: tussen de 6 en de 7. Dit cijfer geeft de hoeveelheid UV-straling aan die de aarde bereikt. Dit wordt in Bilthoven gemeten.

Zonkracht 7

Ook voor vandaag en de komende dagen verwacht het RIVM zonkracht 7. Het risico om te verbranden is dan heel hoog. Met zonkracht 3 kun je binnen 35 minuten verbranden als je huid niet gewend is aan zon, met zonkracht 5 kan dit al binnen 20 minuten gebeuren en met zonkracht 7, zoals vandaag, kun je al binnen 15 minuten een verbrande huid oplopen. Zonkracht 8 is in Nederland maar twee keer geregistreerd in de afgelopen 15 jaar. Zonkracht 7 komt ongeveer 4 keer per jaar voor.

Verbranden

Door te verbranden loop je risico op huidkanker. De laatste jaren hebben steeds meer mensen huidkanker gekregen, en wordt er flink voor gewaarschuwd. Volgens het KWF wordt huidkanker bij zo’n 36.000 mensen per jaar vastgesteld.

Je kunt jezelf beschermen door je goed in te smeren met een hoge factor zonnebrandcrème. Ook kun je je lichaam bedekt houden, en zo veel mogelijk in de schaduw blijven. Soms wordt de huid pas rood na een paar uur.

Let op: kinderen hebben een veel kwetsbaardere huid dan volwassenen. Ze verbranden veel sneller, en moeten dus extra goed worden ingesmeerd. De meeste schade van UV-straling aan je huid loop je al op in je kinderjaren. Huidkanker ontstaat vaak op een plek waar je als kind bent verbrand.
Op onze site vind je meer tips om je kind te beschermen tegen de zon. In het artikel ‘zonnen zonder zorgen’ kun je meer lezen over veilig zonnen.