Zonneallergie: Wat nu?

0
1059

Zonneallergie kun je herkennen aan rode blaasjes en bobbeltjes op de huid en jeuk na een dag zonnen. Zeer vervelend, maar gelukkig kun je zonneallergie behandelen en nog beter: voorkomen. Zonneallergie is een reactie van je huid na een blootstelling aan zonlicht.

Zonneallergie kun je herkennen aan rode blaasjes en bobbeltjes op de huid en jeuk na een dag zonnen. Zeer vervelend, maar gelukkig kun je zonneallergie behandelen en nog beter: voorkomen.

Zonneallergie is een reactie van je huid na een blootstelling aan zonlicht. De veroorzaker van zonneallergie is meestal UV-A licht.

Klachten
Na een dagje zonnen ontstaan er bobbeltjes of blaasjes op de huid. Vaak ontstaan de klachten wanneer de huid na lange tijd weer wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit is vaak in het voorjaar. Maandenlang hebben dikke truien je huid beschermd. Je huid is in het voorjaar nog niet gewend aan het zonlicht. Vaak nemen de klachten halverwege de zomer af.

Tips tegen zonneallergie
1. Vermijd de zon tussen 12.00-15.00 uur.
2. Droog je na het zwemmen goed af. Laat je lichaam niet drogen in de zon. Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht.
3. Draag een zonnebril.
4. Bescherm je huid goed door het dragen van lange kleren.
5. Bescherm je huid ook wanneer je achter glas zit. UV-A licht gaat door glas heen.
6. Gebruik een zonnebrandcrème die zowel UVA- als UVB-stralen tegenhoudt.

Lichttherapie
Heb je veel last van zonneallergie dan is lichttherapie misschien een optie. Geleidelijk wordt je huid blootgesteld aan zonlicht (UVA lamp).

Huisarts
Helpen de maatregelen niet? Breng dan een bezoek aan de huisarts. Hij of zij kan beslissen wat de beste behandeling voor jou is.

Lees ook:
Zonnebrandcrèmes kankerverwekkend? KWF stelt gerust
Zonlicht en huid
Zonnestraling – de drie ultra-V’s