Zonnebank neemt sterk af in populariteit

0
936

 

De populariteit van de zonnebank is sinds de zomer sterk afgenomen. Waren eerst de zonnebankkleurtjes nog razend populair en verkozen we de bruine kleur boven een bleke huid, nu is er een aanzienlijke terugloop van klanten bij zonnestudio’s.

De uitslag van een onderzoek van het International Agency for Research on Cancer (IARC) kan een belangrijke aanleiding zijn. Tenminste volgens woordvoeder Huib van Heest, van de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ).

Verschillende media schreven afgelopen zomer over het onomstotelijk bewijs dat zonnebanken en gezichtsbruiners het risico op huidkanker verhogen. Het onderzoek toonde aan dat de kans op melanoom, de dodelijkste variant van huidkanker, groter wordt bij mensen die voor hun dertigste regelmatig onder een zonnebank liggen.

Volgens van Heest is het aantal klantenbezoeken aan een zonnestudio sinds de zomer met twintig tot dertig procent afgenomen.

De Gezondheidsraad is, in opdracht van minister Ab Klink van Volksgezondheid, een onderzoek gestart naar de gevaren van uv-straling. Inmiddels is er informatie naar buitengekomen dat de raad twijfel zaait omtrent de betrouwbaarheid van het onderzoek van het IARC. De gegevens van het onderzoek van de Gezondheidsraad tonen aan dat het verhoogde risico van melanomen samenhangt met overdadig zonnebankgebruik.

Of het onderzoek van de Gezondheidsraad het bezoekersaantal van de zonnestudio’s doet stijgen blijft de vraag. Maar op dit moment houden de meeste Nederlanders de zonnebanklichten nog even uit.

Relevante artikelen om verder te lezen:

Sauna en zonnebank niet goed voor de huid
Zelfbruiners: bruin zonder zon