Zuivelproducten beschermen tegen diabetes

1
1139
melk

 

Een natuurlijke stof die voorkomt in zuivelproducten beschermt tegen diabetes. Dat stellen onderzoekers. Palmitoleïnezuur is aanwezig in melk, kaas, yoghurt en boter, maar kan niet door het lichaam zelf worden aangemaakt.

Aan het onderzoek namen meer dan 3.700 mensen deel. De wetenschappers ontdekten dat mensen die grotere hoeveelheden van het zuur in hun lichaam hebben, minder risico lopen op diabetes type 2. Ze kunnen de kans op diabetes type 2 met wel zestig procent verkleinen.

Volgens Deepa Khatri, klinische adviseur bij Diabetes UK vergroot het vet in de zuivelproducten weer de kans op gewichtstoename. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor zuivelproducten met een lager vetgehalte. Khatri: ‘Mensen moeten niet de bevindingen van dit onderzoek aangrijpen om de aanbevolen hoeveelheid zuivel te overschrijden om zo hun risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verkleinen.

Volgens de experts is er meer onderzoek nodig om te zien of deze zuren een nuttige rol kunnen spelen bij het voorkomen van diabetes type 2. In de tussentijd raden zij mensen aan, met of zonder diabetes, gevarieerd en gezond te eten met weinig vet, zout en suiker en veel groente en fruit.

1 REACTIE