Wat kan je beter niet doen bij migraine

migraine aanval

Migraine, een vervelende zware hoofdpijn. Ongeveer 12% van de bevolking heeft hier in meer of mindere mate last van. Drie keer zoveel vrouwen als mannen hebben last van migraine. Experts hebben nieuwe richtlijnen opgesteld voor de behandeling van migraine. Pijnstilling en scans moeten niet langer als eerste behandeling dienen.

Medicijnen

Experts leren steeds meer over migraine en de behandeling ervan. Hierdoor weten zij ook steeds beter welke behandelingen echt werken. Pijnstillers en scans zijn vaak onnodig en kunnen schadelijk zijn. Om deze reden moet er goed over nagedacht worden voordat tot deze vorm van behandeling overgegaan wordt. Vaak helpen medicijnen wel tegen een migraineaanval, maar voor de meeste mensen is migraine iets chronisch. Hierdoor is het risico groot dat je afhankelijk wordt van de medicijnen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat regelmatig gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot een stijging van de gevoeligheid voor hoofdpijn.

Scan

Naast medicijnen zijn ook CT-scans niet nodig als er geen noodsituatie is. Een MRI-scan kan vaak meer oorzaken voor hoofdpijn vinden dan een CT-scan. Bij een MRI-scan wordt de patiënt ook niet blootgesteld aan straling. Het is daarom waardevoller en veiliger. Ook een operatie is niet aan te raden. Deze zijn op het moment nog experimenteel en er hangen nog te veel risico’s aan.

Behandelen

Wat werkt er dan wel bij migraine? Er zijn bepaalde medicijnen die migraine stoppen zodra deze beginnen. Ook preventieve therapie kan een oplossing zijn. Dit kan bijvoorbeeld biofeedback zijn, een techniek om mensen te leren om de reactie van hun lichaam op fysieke symptomen te veranderen. Ook helpt het om voldoende te slapen en geen maaltijden over te slaan.

Lees ook: – Vitamine B6 en B12 verminderen migraine-aanvalBotox helpt bij migraine

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie