Amblyopie; een lui oog

lui oog

Amblyopie wordt in de volksmond ook wel een lui oog genoemd. Dit ontstaat doordat  in de vroege kinderjaren het zichtvermogen niet normaal ontwikkeld is. In de meeste gevallen is er één oog lui, maar in zeldzame gevallen kan het ook dubbelzijdig voorkomen.

Lui oog

Om te kunnen kijken is er het hele visuele systeem nodig. Het visuele systeem bestaat uit; ogen, oogzenuw, hersenzenuw en het zien centrum in de hersenen.  Na de geboorte ontwikkelt het zien zich snel. Dit gebeurt onder invloed van beelden die uit de omgeving worden aangeboden. Het zien ontwikkelt zich in de vroege kinderjaren en is rond het tiende levensjaar voltooid. Na het tiende levensjaar kan het zicht dus niet meer worden beïnvloed.

Als er een stoornis aanwezig is ontwikkelt het zien zich niet normaal en kan het amblyopie, een lui oog, tot gevolg hebben. Amblyopie komt wereldwijd vrij vaak voor, 0.5% – 4% van de bevolking. Afhankelijk van etniciteit, er kunnen wel behoorlijke verschillen zijn tussen bepaalde bevolkingsgroepen.

De 3 oorzaken van amblyopie: 1. Scheelzien: de ogen staan niet op hetzelfde punt gericht. En daardoor ontstaat er dubbelbeeld, de hersenen onderdrukken het beeld van het afwijkende oog. Hierdoor verleert het oog om te kijken en blijft de ontwikkeling achter. Het kind zal dan alleen met het goede oog kijken. 2. Refractie afwijking: hiermee wordt bedoeld een brilsterkte afwijking. Als de brilsterkte niet of onvoldoende gecorrigeerd is ontstaat er een onscherp beeld. Dit onscherpe beeld wordt door de hersenen onderdrukt en zo kan er na langere tijd een lui oog ontstaan. 3. Oogziekten: door een aantal oogziekten kan er ook een onscherp beeld ontstaan. Er zijn hiervan verschillende voorbeelden: hangend ooglid, troebele ooglens of troebel hoornvlies. Door het onscherpe beeld kan ook een lui oog ontstaan.

hangend ooglid

Hangend ooglid

Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Kinderen uit families waar luie ogen, hoge brilsterktes en scheelzien voorkomen zouden op jonge leeftijd hierop gescreend moeten worden.

Behandeling

De ogen van kleine kinderen worden als eerste getest op het consultatiebureau als onderdeel van het periodiek geneeskundig onderzoek. Bij afwijkende bevindingen zal er worden doorverwezen naar de orthoptist of oogarts.

Er zijn verschillende oorzaken van een lui oog, die verschillende oorzaken zullen dus ook verschillend behandeld worden. Voor alle amblyopie behandelingen geldt; hoe jonger het kind is waarop de behandeling wordt gestart, des te beter de prognose.

Vormen van behandelingen: 1. Kinderen die een brilsterkte afwijking hebben krijgen een bril voorgeschreven. Zo krijgt het luie oog ook weer een scherp beeld binnen en kan het luie oog herstellen. Vaak is een bril dragen dan genoeg. In sommige gevallen moet ook nog het goede oog afgeplakt worden. 2. Om het luie oog weer te laten kijken moet het goede oog worden afgeplakt, zo word het luie oog geoefend om de achterstand in de ontwikkeling in te halen. Hoeveel uur per dag er geplakt moet worden en hoelang de periode is waarin er geplakt moet worden, zal op advies van de orthoptist zijn. De ouders zijn een heel belangrijke factor of de behandeling succesvol zal zijn. Zij moeten ervoor zorgen dat het oog wordt afgeplakt en dat de behandeling wordt volgehouden. De behandeling kan weken tot maanden duren, ook hierin zal de orthoptist adviseren. 3. Als de amblyopie wordt veroorzaakt door een oogziekte, zal eerst in overleg met de oogarts de oogziekte behandeld moeten worden. Pas daarna kan de amblyopie verder worden behandeld.

lui oog

Vragen?

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen? Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge: info@ergra-low-vision.nl

Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge

In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie