Het belang van horen

horen

We hebben oren gekregen om mee te kunnen horen en luisteren. Luisteren doen we alleen als we dat willen, horen zouden we altijd moeten kunnen. Het is belangrijk om goed te kunnen horen, zo kan je bijvoorbeeld gevaar in het verkeer horen.

Horen

We hebben niet altijd precies door wat we horen. Als je een geluid constant hoort, verdwijnt deze op den duur naar de achtergrond en hoor je deze niet meer. Ook als het geluid er nog wel gewoon is. Dit komt omdat je er dan niet meer naar luistert. Je hoort het dus eigenlijk nog wel, maar je luistert er niet meer naar.

Het geluid is een luchttrilling. Deze nemen we waar met onze trommelvliezen. Deze zitten in onze oren. Doordat de trommelvliezen mee gaan trillen met de trilling van de lucht, worden deze signalen doorgegeven aan onze hersenen. De gehoorbeentjes nemen waar hoe snel en hoe hard het trommelvlies trilt. Deze kunnen zo van een kleine trilling een grotere trilling maken. Hierdoor worden de geluiden duidelijker en wordt via de zenuwen de informatie aan de hersenen gegeven.

Het is belangrijk dat dit allemaal goed werkt. Anders kan het voor gevaarlijk situaties zorgen, zeker als je onderschat dat je minder hoort. Ga daarom langs bij de huisarts of een gehoorspecialist als je het idee hebt dat je gehoor achteruit gaat.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie