Multifocaal: dichtbij en veraf

multifocaal

Naarmate u ouder wordt, gaat u dichterbij slechter zien. Dit merkt u vooral tijdens het lezen van uw leesboek, een recept of een verpakking in de supermarkt. Vaak wordt dit (ongemerkt) opgelost door het boek of het product verder weg te houden of door het licht aan te doen. Maar uiteindelijk is dat vaak ook niet meer voldoende…

U bent dan helaas toe aan een leesbril Met een leesbril kunt u weer scherp zien en ontspannen lezen. Het nadeel van een ‘gewone’ leesbril is dat u hiermee niet in de verte kunt kijken. U zet uw leesbril op en af of legt de bril even weg.

Multifocaal

Met een multifocale bril kunt u echter zowel dichtbij als veraf goed zien. De multifocale glazen bestaan namelijk uit een leesgedeelte en een gedeelte om goed mee in de verte te kunnen zien. Beide gedeeltes lopen vloeiend in elkaar over waardoor u altijd haarscherp blijft zien. Andere namen voor multifocale glazen zijn: varifocus, varilux, multifocu en varifocaal. In Vlaanderen worden de glazen ook wel ’doorvloeiglazen’ genoemd. Een multifocale bril draagt u gewoon hoog op de neus, u kunt er mee lezen én in de verte scherp zien.

Multifocaal maatwerk

Het aanmeten van uw multifocale bril is maatwerk en afhankelijk van uw persoonlijke (werk)situatie en kijkwensen. Er zijn multifocale glazen in verschillende sterktes. Hoe geavanceerder de glazen, hoe meer er gemeten wordt: de afstand tussen de ogen (pupilafstand), de plaats van de ogen ten opzichte van de montuurrand, de leesafstand, het dominante oog, de afstand van het glas tot het oog, enz.

Meer weten?

Wilt u weer kijken als van ouds, dan is het tijd voor een goede oogmeting.  Meer weten over ogen, oogmetingen, brillen en contactlenzen? De Nederlandse Unie voor Optiekzaken heeft diverse websites met objectieve informatie voor de consument opgezet: www.nuvo-keurmerk.nl

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie