Staar; de kenmerken en behandeling

staar

Staar hoort bij het ouder worden, net als grijs haar. Het is dus een normale verandering die bij de leeftijd past. Maar wat is staar nu precies en kan het behandeld worden?

Staar

Het menselijk oog bestaat uit veel structuren, waaronder de ooglens.  De lens bevindt zich achter het gekleurde gedeelte, ook wel iris of regenboogvlies genoemd, van het oog. De ooglens is normaal gesproken helder, maar als er staar ontstaat word de ooglens troebel.

Structuren van het oog

Structuren van het oog

Staar komt meer voor als de leeftijd toeneemt, het is een ouderdomskwaal. Op de leeftijd van 60 tot 69 jaar is dat 3% en op de leeftijd van 70 tot 79 jaar is dat 14%1 . Kortom als we maar oud genoeg worden krijgen we allemaal staar.

Symptomen

• Wazig zicht

• Dubbelzien met één oog

• Gevoelig voor licht, last van lichtschitteringen of kringen om lampen

• Slechter zien in het donker

• Waarnemen van kleuren is moeilijker dan voorheen

• Wisselende of snel veranderende brilsterkte

Risicofactoren

• Leeftijd: 65plus

• Diabetes

• Medicijngebruik (denk vooral aan prednison)

• Roken en alcoholgebruik

• Inwendige oogontstekingen of oogverwondingen (bijv. klap op het oog)

Behandeling

Veel mensen hebben staar, maar als er geen klachten zijn en het zicht is nog goed en het belemmert de dagelijkse activiteiten niet, dan wordt er niet geopereerd. Wanneer door de staar wel het zicht afneemt en hierdoor allerlei problemen ontstaan, dan kan het zicht worden hersteld door middel van een operatie. Als staar niet geopereerd zou worden dan neemt het toe en zal het zicht ook steeds meer verslechteren. De enige oplossing tegen staar is het verwijderen van de troebele lens en het implanteren van een kunstlens, hiervoor is een staaroperatie noodzakelijk.

Kunstlens

Kunstlens

Of iemand hiervoor geschikt is en hoeveel risico’s dat met zich mee brengt moet worden onderzocht. Dit onderzoek vind plaats bij de oogarts op de polikliniek.

 Vragen?

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen? Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge, info@ergra-low-vision.nl

Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge

In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

[1] Bron: http://www.cce.nl/somatiek/model_voor_analyse_van_probleemgedrag/analyse_van_factoren_die_verband_kunnen_houden_met_probleemgedrag/medische_factoren/somatische_aandoening/ziekten_van_het_oog/slechtziendheid_en_blindheid_aandoeningen_die_dit_kunnen_veroorzaken?fromSearchType=ab

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie