Wees zuinig op uw ogen!

Het motto ‘Wees zuinig op uw ogen’ staat centraal in deze column. Ogen zijn voor ons allemaal erg belangrijk, ogen laten ons kleuren, vormen, diepte zien en helpen ons te oriënteren in ruimtes.

Dus reden te meer om onze ogen, die tegelijk ook heel kwetsbaar zijn, goed te beschermen om het gezichtsvermogen te behouden.

Oogscreening

Controle van de ogen is van belang. Vooral bij de volgende groepen:

  • Kinderen: bij kinderen moeten de ogen nog ontwikkelen. Bepaalde oogafwijkingen zijn belangrijk om op te sporen in de vroege kinderjaren. Bijvoorbeeld: lui oog (amblyopie), dit is alleen in de kinderjaren nog te behandelen om het zicht te verbeteren van het luie oog. Op latere leeftijd is dit niet meer te behandelen en is het mindere zicht onomkeerbaar.
  • Mensen met diabetes: diabetes is een ziekte die te maken heeft met de bloedvaten. In het oog lopen veel kleine bloedvaten die ook door diabetes aangetast kunnen worden. Kleine veranderingen of kleine lekkages in het oog merkt u niet gelijk. Maar het is erg belangrijk dat deze veranderingen vroegtijdig door een oogarts worden opgespoord. Dit om slecht zicht te voorkomen.
  • Familiair glaucoom: glaucoom kan een erfelijk oogaandoening zijn. Als glaucoom in de familie voorkomt is het raadzaam om u ogen te laten controleren bij een oogarts. U kunt zelf glaucoom niet opsporen in een begin stadium, omdat u dit niet kan voelen en zien. Glaucoom behandelen is belangrijk in het begin stadium. Dan kan het slechte zicht nog voorkomen worden. Als er schade aan het zicht is ten gevolge van glaucoom is dit niet meer te herstellen.

Zonnebril

Een zonnebril is tegenwoordig een mode item, maar is ook erg belangrijk om uw ogen te beschermen tegen Uv-straling. Bij langdurige blootstelling aan Uv-straling kan er schade aan uw ogen ontstaan. Uit onderzoek is gebleken dat het risico groter is om macula degeneratie (slijtage van het netvlies) te ontwikkelen op latere leeftijd.

Vuurwerkbril

31 december, oudejaarsdag, is een bijzondere en gezellige dag in het jaar, vaak met vuurwerk! Ieder jaar weer zijn er vuurwerkslachtoffers, van wie de helft met oogletsel.

Ga verstandig met vuurwerk om en gebruik bij het afsteken en kijken naar vuurwerk, een vuurwerkbeschermbril! Dit om het jaar goed af te sluiten zonder oogletsel!

Gezonde voeding

Gezonde voeding is erg belangrijk voor onze ogen. Vers fruit, groene groenten en vette vis houden onze ogen gezond.

Deze stofjes zijn belangrijk:

  • Zink; is een mineraal en zorgt ervoor dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt. Zodat het daar omgezet kan worden in melanine. Dit is een beschermend pigment tegen Uv in het netvlies. Zink helpt hierdoor het proces van macula degeneratie te vertragen.
  • Zeaxanthine en luteïne; zijn allebei antioxidanten en komen vooral voor in de macula (dit is de gele vlek in het netvlies). Een antioxidant is een opruimer van afvalstoffen. In het netvlies is veel zeaxanthine en dit belangrijk want in het netvlies zijn veel afvalstoffen. Als de afvalstoffen niet opgeruimd worden is er risico op oogziektes, bijvoorbeeld macula degeneratie.
  • Vitamine A; zit vooral in vis, melk en boter en is nodig tot behoud van goede ogen. De staafjes in het netvlies bevat een lichtgevoelig pigment. Dit pigment bestaat uit eiwitten en vitamine A. Het pigment valt uit elkaar als er licht op de staafjes valt, dit word doorgegeven als een elektrische impuls aan de hersenen. Het impuls word omgezet in beeld en tegelijk wordt weer nieuw pigment opgebouwd en daar is vitamine A voor nodig!
  • Vitamine E; is terug te vinden in granen, noten, zaden en fruit. Vitamine E heeft een beschermende functie. Het beschermt cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. En speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling in de cel.
  • Vitamine C; belangrijkste bronnen waar deze vitamine terug te vinden is, zijn groente, fruit en aardappels. Vitamine C beschermt de lens in ons oog en ons hoornvlies. Vitamine C is wateroplosbaar en zorgt ervoor dat vitamine E, carotenoïden, luteïne en zeaxanthine langer werkzaam zijn.

Vragen?

Heeft u vragen over slechtziendheid en hulpmiddelen? Stel ze aan Joanneke Kampen-Smalbrugge: info@ergra-low-vision.nl

Auteur: Joanneke Kampen-Smalbrugge In 2008 is Joanneke afgestudeerd als HBO-optometrist aan de Hogeschool van Utrecht. Vanaf 2009 werkt Joanneke als optometrist, low vision specialist en beleidsmedewerker bij Ergra Low Vision. Voordat Joanneke bij Ergra Low Vision kwam werken, was zij werkzaam als optometrist bij Vision Clinics te Utrecht en in het Diakonessenhuis te Zeist.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie