Haaruitval

Ongeveer twee procent van de bevolking lijdt aan een vorm van alopecia areata, beter bekend als haaruitval. Bij de aandoening vindt er een ontsteking plaats rond de haarwortel. Hierdoor raken de haren misvormd of breken ze af. Uiteindelijk vindt er zelfs helemaal geen haargroei meer plaats. Meestal is deze haaruitval gelokaliseerd op het hoofd, maar in principe kan elk behaard deel van de huid aangetast worden.

De oorzaak van alopecia areata is nog niet duidelijk. Men denkt dat het een auto-immuunziekte is. Hierbij stoot het lichaam de haren af, omdat het denkt dat het niet bij het lichaam hoort.

Er zijn diverse vormen van alopecia areata. Zo is er bijvoorbeeld alopecia totalis, waarbij ook de wenkbrauwen en de wimpers uitvallen. Ook is er alopecia universalis. Mensen die hieraan lijden hebben helemaal geen lichaamshaar meer. Op dit moment wordt er onderzocht in welke mate alopecia areata erfelijk is.

Het verloop

De ziekte verloopt bij elke patiënt weer anders. Bij de meeste mensen valt het haar plotseling op diverse plekken uit en komt de haargroei binnen een jaar of twee vanzelf weer terug. Soms groeien de haren op de ene plek weer terug, maar valt het op een andere plek weer uit. Ook dit proces stopt bij de meeste mensen na verloop van jaren weer. En op den duur vallen er geen haren meer uit.

In een aantal gevallen is de kans dat de haren terugkomen kleiner. Dit is het geval als alopecia areata in de kindertijd al is ontstaan. En ook als de patiënt andere auto-immuunziekten heeft, zoals vitiligo en bepaalde schildklierziekten, is de kans kleiner dat de haren weer gaan groeien.

De behandeling

Op dit moment is er nog geen behandeling gevonden die bij iedereen werkt. Daarbij zijn de effecten van de behandeling, zoals lichttherapie en een corticosteroïd crème, soms tijdelijk. Na het stoppen hiervan kunnen de ontstekingen rond de haarwortel weer terugkeren. Hierdoor zal het haar weer uitvallen. Pas als de auto-immuunreactie niet meer optreedt, dan zal het haar niet meer uitvallen. Maar of dit daadwerkelijk gebeurt, valt moeilijk te voorspellen.

Lees 2 reacties

2 reacties

  • céline delange

    hallo ik heb ook lastvan haaruitval en ben 12 als ik over mijn haren streel dan heb ik wel 5 hren in mijn hand help !!!

  • Auth

    Annet, ja die tag die komt er! Nu nog even de tijd om die te rarsileeen.Nicole, kijk, heb ik vandaag toch iemand blij gemaakt! Haha. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie