Effectieve middelen om haaruitval en kaalheid te voorkomen

kaalheid

Veel mannen (en in mindere mate vrouwen) kampen met haaruitval en kaalheid. Maar liefst 20% van de mannen is al kalend op hun 20e en 40% rond hun 40e. Vaak is de reden van de haaruitval simpelweg te verklaren door erfelijkheid

Tot voor kort werd er eigenlijk gezegd: scheer je haar kort of laat een haartransplantatie doen (een pruik laten we hier even buiten beschouwing).

Hulpmiddelen als vitamine B slikken of haarwater gebruiken zijn mogelijk nuttig, maar zullen een erfelijke vorm van haaruitval niet tegen gaan.  Afgelopen jaren hebben de medische wetenschap en het bedrijfsleven niet stilgestaan. Een aantal ‘nieuwe producten’ is op de markt verschenen die voor veel mensen zeer succesvol zijn:

  • Finasteride: dit is een stof waarvan bewezen is dat het de omzetting van testosteron naar DHT (Dihydrotestosteron) blokkeert. DHT verkort namelijk de groeifase van het haar, waardoor kaalheid optreedt. Finasteride is op de markt gebracht als middel tegen prostaatvergroting. Finasteride is in pilvorm (Propecia) te verkrijgen. Het middel wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.
  • Dutasteride: deze stof blijkt effectiever te zijn dan finasteride in het blokkeren van de omzet van testosteron naar DHT. Ook hier is gaat het om een stof die voorheen enkel werd gebruikt om prostaatvergroting tegen te gaan. Het middel is in pilvorm te krijgen en is onder de medicijnnaam Avodart. Indien je gebruik maakt van Finateride of Dustasteride is het ALTIJD noodzakelijk om hier een afspraak over te maken bij je huisarts. De dosering moet namelijk in overleg met je huisarts worden vastgesteld.

Naast bovengenoemde middelen zijn er veel middelen op de markt die bij de drogist te verkrijgen zijn. De werkzaamheid van deze producten is vaak niet wetenschappelijk aangetoond.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie