Nagelriemontsteking

nagelriemontsteking

Een ontsteking van de nagelriem is vervelend en komt helaas regelmatig voor. Een nagelriemontsteking wordt ook wel omloop of paronychia genoemd. Het is vaak erg pijnlijk en kan zowel aan je vingers als aan je tenen voorkomen. Vooral aan je vingers kan erg vervelend zijn omdat je je handen de hele dag gebruikt en vaak ergens per ongeluk tegenaan stoot.

Nagelriemontsteking

Een nagelriemontsteking kan chronisch of acuut zijn. Bij een acute ontsteking komen de klachten plotseling. Van een chronische ontsteking is sprake als je langer dan zes weken klachten hebt. Het is belangrijk om de ontsteking te verhelpen en zo te voorkomen dat botten en pezen aangetast kunnen worden.

De acute ontsteking ontstaat door een bacterie. Deze komt in je huid als je bij je nagel een klein wondje hebt. De chronische ontsteking ontstaat meestal door een schimmel. Als je een milde ontsteking aan je nagelriem hebt, hoef je meestal niet langer de huisarts. Vaak gaat de ontsteking vanzelf over en kan het herstel bevorderd worden door een dagelijks badje met soda. Als je veel last van de ontsteking hebt, of de ontsteking verergert, kan je contact opnemen met de huisarts.

Je kan een altijd dingen doen om te voorkomen dat je een ontsteking aan je nagelriem krijgt. Bijt en peuter niet op je nagels en trek geen loszittende velletjes los. Knip je nagels niet te kort en te recht en droog je handen en voeten altijd goed af. Als je veel met water of irriterende stoffen werkt, is het verstandig om handschoenen te dragen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie