Zweethanden

4
2482
handeczeem

Transpireren is vaak goed voor je lichaam. Met zweten voeren we onze afvalstoffen af en reguleren we de temperatuur van ons lichaam.

Transpireren is vaak goed voor je lichaam. Met zweten voeren we onze afvalstoffen af en reguleren we de temperatuur van ons lichaam. Maar ondanks dat het gezond is om te zweten, is het vaak niet prettig. Naast een glimmend voorhoofd en natte plekken onder de oksels zijn klamme handen bij veel mensen een grote ergernis.

De oorzaak van klamme handen kunnen onder andere te maken hebben met spanning, stress en voeding. Zo kan je eetgewoonte van invloed zijn op de geur van het transpiratievocht. Eet je vaak sterke kruiden? Dan kan het zijn dat de geur tijdens het zweten via je poriën naar buiten komt.

Er zijn twee manieren van zweten: fysiek zweten en emotioneel zweten. Wanneer je door spanning klamme handen hebt is er sprake van emotioneel zweten. In principe verricht je geen zware fysieke inspanning. Vaak heb je koude handen en toch klamme handen. Dit komt doordat je bij sommige emoties het heel warm krijgt, vervolgens krijg je het koud doordat het bloed niet alleen naar je gezicht stijgt maar ook naar de rest van je lichaam. Je handen worden klam.

Produceer je grote hoeveelheden zweet, ook zonder inspanning en wanneer het niet warm is dan kun je last hebben van hyperhidrosis. Iemand met hyperhidrosis is vrijwel de hele dag extreem aan het zweten. De oorzaak van hyperhidrosis is niet bekend, maar vaak wordt het al bij de geboorte geconstateerd.

Weg met die klamme handen

Een botox injectie kan een oplossing zijn voor zweethanden. Door een injectie worden de zweetklieren in de handen enkele maanden stilgelegd.

Daarnaast is het handig om altijd hygiënische doekjes met antibacteriële werking in je tas te hebben. Wanneer je klamme handen hebt, geven de doekjes je weer een fris en schoon gevoel. Verder stimuleren koffie, pepers, alcohol en sigaretten de zweetklieren. Probeer deze producten te vermijden.

4 REACTIES

  1. Ik heb vaak last van erge zweethanden, als bijvoorbeeld mijn vriendin mijn hand wil vastpakken trek ik hem snel weg. Maar eigenlijk wil ik er snel vanaf. Ik hoop dat het door de puberteit komt en dat het vanzelf weg gaat maar zo niet kan iemand alsjeblieft een simpele oplossing geven.