Hittegolf doorstaan op oudere leeftijd

0
1467
hittegolf ouderen

De laatste dagen is het weer erg warm en benauwd in Nederland. Maar het warme zonnetje kent ook haar schaduwzijde. Veel van de oudere Nederlanders hebben moeite met het omgaan van het warme weer, zeker wanneer er een hittegolf heerst.

Hittegolf

Oudere mensen zijn extra vatbaar voor het warme weer, zeker bij een hittegolf. Omdat zij minder zweten, zullen ze ook minder snel doorhebben dat ze dorst hebben. Daarnaast is het gebruikelijk dat oudere mensen medicijnen gebruiken welke het lichaam ook sneller doen uitdrogen. Daarom vormt uitdroging dan ook één van de grootste risico’s voor oudere mensen tijdens het warme weer.

Tips

Om te voorkomen dat je uitdroogt of andere schade aan je lichaam toebrengt, hebben we voor mensen (en dan met name de oudere lezers onder ons) een aantal tips:

– Zorg ervoor dat je elke dag meer vocht nuttigt. Drink in plaats van 1,5 liter minimaal 2 liter water, sap of thee. Drink ook als je niet dorst hebt om te zorgen dat je genoeg blijft drinken.
– Smeer altijd jezelf in met zonnebescherming, ook al ben je slechts een paar minuten buiten.
– Houd een siësta; dat wil zeggen, blijf tussen in de middag binnen want dan is het buiten het warmst.
– Kleed jezelf zo luchtig mogelijk. Kleding van natuurlijke vezels als linnen en katoen zijn ideaal
– Blijf een gebalanceerd en gezond dieet volgen. Daarnaast is het extra belangrijk dat je genoeg zout binnen krijgt.
– Maak jezelf regelmatig met een washandje of een sproeier nat om jezelf te verkoelen.
– Houd de ramen, gordijnen en luxaflex overdag gesloten of activeer de zonnewering. Hiermee voorkom je warmte het huis binnendringt. Zet tijdens de nacht de ramen weer open.
– Zet een ventilator in de woonkamer of zoek verkoeling in ruimtes met airconditioning.
– Neem het zekere voor het onzekere en stap bij klachten naar je huisarts om te zorgen dat je er op tijd bij bent indien het om een serieuze kwaal gaat.