Bevriezen van wratten meest effectief

wratten bevriezen

Uit onderzoek is gebleken dat de meest effectieve manier om wratten te behandelen is om de wratten met vloeibare stikstof te bevriezen. Wratten komen vooral veel bij kinderen voor. Het zijn eeltachtige knobbeltjes op de huid die veroorzaakt worden door virussen van de HPV-familie. Wratten zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel pijnlijk zijn.

Een deel van de kinderen en volwassenen met wratten gaat hiervoor naar de huisarts. De huidige richtlijnen geven aan dat de behandeling met stikstof de eerst keuze is.

Onderzoek

In het onderzoek werden drie behandelgroepen met elkaar vergeleken. In de ene willekeurig gekozen groep werden de wratten elke twee weken behandeld met stikstof, de zogenaamde cryotherapie. In een andere willekeurig gekozen groep werd voor minimaal vier weken vier keer per week de wrat ingesmeerd met salicylzuur. Dit zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid week wordt waarna deze weggeschraapt kan worden. De derde willekeurige groep kreeg geen behandeling. Van deze laatste groep raakte 8% zijn wrat vanzelf kwijt. Van de groep die salicylzuur gebruikte, raakte 15% zijn wrat kwijt tegenover 49% van de groep die cryotherapie kreeg. Cryotherapie kan vervelende bijwerkingen geven, maar de meeste mensen zijn toch best tevreden over de behandeling en hebben de meeste kans op resultaat.

Wratten op voetzool

Voor wratten op de voetzool waren de resultaten afwijkend. Dit zijn wratten die in de voet gedrukt zijn en vaak veel eelt eromheen hebben. De resultaten van behandelingen met salicylzuur en stikstof hadden hier evenveel resultaat als het niet behandelen van de wrat. Bij wratten op de voetzool kan behandeling dus achterwege gelaten worden. Bij de helft van de kinderen in het onderzoek verdwenen de wratten binnen drie maanden vanzelf. Bij adolescenten en volwassenen verdween slechts een enkele wrat, ongeacht wel of geen behandeling. Uit verder onderzoek moet blijken waarom voetwratten een ander resultaat hadden bij behandeling. Mogelijk is een andere behandeling of een combinatie van behandelingen bij  wratten op de voet wel effectief.

Lees 2 reacties

2 reacties

  • Bob

    Over welk onderzoek hebben jullie het hier precies?

  • Henny

    Een paar wekenlang steeds een stukje bananschil 1a2 uurtjes op de wrat leggen vast zetten met een stukje pleister na 4 weken is de wrat verandert,en hij verdwijnt vanzelf .
    Henny

Geef een reactie