Breng je hormonen weer in balans

Concentratie

Als we denken aan hormonen, dan denken we al snel aan testosteron en oestrogeen. Maar hormonen beïnvloeden veel meer dan alleen onze seksualiteit en wanneer het hormonaal stelsel niet goed functioneert kan dit vervelende gevolgen hebben. Hoe breng je je hormonen weer op peil?

Hormonen

Het hormonaal stelsel is net als het zenuwstelsel één van de vele regelsystemen die ons lichaam rijk is. Hormonen zijn dan ook eigenlijk niets anders dan chemische pakketjes die aan verschillende onderdelen van ons lichaam een boodschap doorgeven.

Wanneer jouw hormonaal stelsel niet goed werkt of juist overuren draait, zul je de gevolgen hiervan op dagelijkse basis merken. Slapeloosheid, toename van gewicht, huidirritaties, onvruchtbaarheid en gedragsveranderingen zijn een aantal voorbeelden van complicaties die kunnen ontstaan bij een gebrek of overschot aan hormonen.

Hormonen weer op peil

Je kunt dus begrijpen dat een balans in jouw hormonaal stelsel van groot belang is. Maar hoe doe je dit precies?

Je kunt de productie van hormonen op de volgende manieren in bedwang houden of stimuleren

– Voorkom het nuttigen van onverzadigde omega 6 vetzuren zoals plantaardige olie, olie uit sojabonen en pinda’s en margarine – Drink niet teveel koffie en andere drankjes met cafeïne – Voorkom het nuttigen van giftige stoffen zoals pesticiden en schadelijke chemische stoffen. – Zorg voor voldoende nachtrust – Maak handig gebruik van supplementen. Met name supplementen met maca, magnesium, vitamine D, levertraan en gelatine zijn een aanrader. – Zorg dat je beweegt, maar overdrijf niet. Teveel lichaamsbeweging kan juist voor meer problemen zorgen terwijl niet bewegen het probleem in stand houdt. – Explosieve en korte oefeningen zoals gewichtsheffen zijn daarentegen wel positief. Zij stimuleren verschillende reacties van hormonen. – Voeg kokosolie toe aan je dieet. – Richt je op de productie van leptine, één van de belangrijkste hormonen in het lichaam door ’s ochtends een vullende maaltijd met veel bouwstoffen te eten en minder suikers te eten.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie