Loop jij risico op een blaasontsteking?

blaasontsteking

Blaasontsteking is een bacteriële infectie in de blaas. De blaas maakt onderdeel uit van het urinesysteem van het menselijk lichaam. Blaasontstekingen komen vaak voor bij vrouwen. Kinderen met een blaasontsteking hebben vaak last van andere symptomen dan volwassen met een blaasontsteking.

Loop ik risico op een blaasontsteking?

Als je tot één van onderstaande mensen hoort, loop je een grotere kans op het krijgen van een blaasontsteking: – Oudere volwassenen – Zwangere vrouwen – Mensen met aandoeningen die van invloed zijn op hun blaas – Mensen die een obstructie hebben in hun urinewegen. Denk hierbij aan een niersteen, tumor of een vergrote prostaat. – Mensen die een katheter gebruiken. – Mannen die geïnfecteerd zijn met HIV of die nooit besneden zijn. De meeste van deze risicofactoren verhogen ook de kans dat een simpele blaasontsteking kan leiden tot meer serieuze aandoeningen. Denk hierbij aan een nierinfectie of een bloedinfectie. Zwangere vrouwen hebben ook een grotere kans dat hun baby te vroeg geboren wordt.

Wat veroorzaakt een blaasontsteking?

Er zijn diverse bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Vrouwen lopen meer risico op een blaasontsteking. Dit komt doordat bij vrouwen de buis die van de blaas naar buiten loopt veel korter is dan die bij mannen. Omdat de uitgang van de urine bij vrouwen dichtbij de anus zit, kunnen bacteriën gemakkelijk het lichaam binnendringen. Bij mannen is een blaasontsteking vaker een teken dat er iets anders in lichaam mis is. Vaak komt deze bij de prostaat of een ander deel van het lichaam weg. Ook kan het betekenen dat er ergens een tumor of een andere obstructie zit. Chronische nierfalen bij kinderen kunnen veroorzaakt worden door een structureel probleem waarbij de urine terug van de blaas naar de nieren kan gaan. Ook kan dit veroorzaakt worden door een aandoening waarbij de blaas niet volledig geleegd kan worden.

Lees ook: – Een blaasontsteking ontstaat door de kou: feit of fabel?Zo voorkom je een blaasontstekingEen blaasontsteking behandelen

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie