Ouderdomswratten

beter zicht

Een ouderdomswrat is  een kleine huidafwijking, het zijn goedaardige tumoren die ontstaan door celtoename.  Vaak krijgen mensen vanaf hun vijftigste ouderdomswratten. Naarmate de leeftijd vordert, neemt het aantal vaak toe. Het goede nieuws is dat ze niet besmettelijk zijn. 

Ouderdomswrat

Iemand kan tientallen tot honderden van deze huidafwijkingen hebben. In grootte kunnen zij een diameter van enkele millimeters tot enkele centimeters hebben. Ouderdomswratten zijn rond of ovaal, ruw, half bolvormig en ook te herkennen aan hun geelbruine tot bruinzwarte kleur. Door hun soms sterk wisselende kleur zijn ze vaak lastig te onderscheiden van melanomen en moedervlekken.

Zonlicht

Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor ouderdomswratten ontstaan. Mensen die veel blootgesteld worden aan de zon, lijken meer ouderdomswratten te ontwikkelen. Daarentegen ontstaan deze huidafwijkingen op zowel aan zonlicht blootgestelde huid als op niet of nauwelijks aan zonlicht blootgestelde huid.

Verwijderen

Er kan voor gekozen worden om ouderdomswratten te laten verwijderen. Ze kunnen als storend ervaren worden. Met een scherpe lepel kunnen ze vrij gemakkelijk van de huid worden geschraapt. Soms wordt het verwijderen met behulp van cryotherapie gedaan. Dit is het aanstippen van de ouderdomswrat met vloeibare stikstof. Hierdoor wordt de wrat bevroren. Dit wordt met name bij ouderdomswratten in het gezicht gedaan.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie