Voorkom een blaasontsteking

blaasontsteking

Je urinewegen vormen het stelsel dat urine in je lichaam aanmaakt en afvoert. Het bestaat uit je blaas, nieren en de zogenaamde verbindingskanalen hiertussen. Dringen bacteriën binnen in je urineweg, dan kunnen ze een blaasontsteking veroorzaken.

Blaasontsteking

Meestal dringen bacteriën je lichaam binnen via de urethra (plasbuis), dat is de buis die de urine afvoert vanaf je blaas naar buiten wanneer je plast. De bacteriën die veelal de infecties veroorzaken komen voor in je dikke darm en bevinden zich in de uitwerpselen. Komen deze bacteriën onbedoeld in je plasbuis, dan kunnen ze zich een weg banen naar je blaas en nieren en daar een infectie veroorzaken.

Vrouwen

Over het algemeen leiden vrouwen meer aan blaasontstekingen dan mannen. Dit komt voornamelijk omdat vrouwen over een kortere plasbuis beschikken. Daardoor is het voor de bacteriën makkelijker om zich naar de blaas te bewegen. Ook via seks is het voor de bacteriën makkelijker bij om in de plasbuis door te dringen.

Oorzaken

Een infectie aan de urinewegen loop je eerder op wanneer je niet genoeg vloeistof drinkt, aan diabetes lijdt of zwanger bent. Ook problemen met de afvoer van de urine door enige blokkade, bijvoorbeeld veroorzaakt door nierstenen of een vergrote prostaatklier, kunnen de kansen op urineweginfectie verhogen. 

Voorkomen

Je kunt er zelf aan meewerken om urineweginfecties te voorkomen door: – Iedere dag veel water te drinken – Veelvuldig te plassen en je plas niet op te houden – Voor vrouwen geldt bovendien dat ze plassen direct nadat ze seks hebben gehad – Vrouwen in de menopauze kunnen hun arts vragen naar het gebruik van vaginale oestrogeen om de herhaling van blaasontsteking te voorkomen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie