Witte tanden

Ons gebit heeft naast het bijten en kauwen ook een esthetische funktie: een fraai gebit en een stralende lach zijn aantrekkelijk. Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kun je daar vaak zelf wat aan doen. Maar ook je tandarts kan tanden en kiezen weer wit maken.

Oorzaken van verkleuring

Wij kennen 2 soorten verkleuringen, namelijk, uitwendige verkleuringen en inwendige verkleuringen. Bij uitwendige verkleuringen is de buitenkant, oftewel de glazuurlaag, van de tanden en kiezen verkleurd. Dit kan aangeboren zijn of door bijv. roken, het drinken van koffie, thee en rode wijn. Bij inwendige verkleuringen is de binnenkant van de tanden en kiezen verkleurd. Dit komt o.a. door het afsterven van een zenuw in de tand.

Er bestaan verschillende manieren om tanden en kiezen weer wit te maken:

Het behandelen van uitwendige verkleuringen – Lichte verkleuring kan vaak al worden verwijderd door tweemaal per dag zorgvuldig te poetsen. Als dit onvoldoende helpt, kan een slijpende tandpasta soms uitkomst bieden. – Sterkere verkleuring kan in veel gevallen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd door de tanden en kiezen te polijsten. Als de verkleuring echter in het glazuur is doorgedrongen, is het effect van polijsten gering. Dan kunnen tanden en kiezen toch witter worden gemaakt door ze te bleken. – Sterke verkleuring kan soms niet meer worden verwijderd door de tanden en kiezen te bleken. In die gevallen kan de tandarts het verkleurde glazuur bedekken met een witte vulling, porseleinen facing of een kroon.

Het behandelen van inwendige verkleuringen

De tandarts zal eerst een goede wortelkanaalbehandeling uitvoeren en daarmee de kleurstoffen die de verkleuring van de tand of kies veroorzaken, weghalen. Vervolgens wordt in de verkleurde tand of kies een oplossing van Natriumperboraat aangebracht. De waterstofperoxide die hieruit vrijkomt, bleekt de tand of kies dan van binnenuit. Meestal dient het Natriumperboraat nog enkele malen te worden ververst om het gewenste resultaat te bereiken. Deze methode van bleken geeft doorgaans een mooi resultaat. Als blijkt dat het resultaat van inwendig bleken onbevredigend is, kan alsnog worden gekozen voor een porseleinen facing of een kroon.

Lees 6 reacties

6 reacties

 • koosje

  ik heb mijn tanden latern bleken , dit kost 300 euro, na 3 mnd waren we hetzelfde als daarvoor, weg gegooid geld dus

 • Jesse

  mij mij is het hetzelfde gebeurt klaas het koste me ook €300 en daarna zijden ze nog dat men tanden niet meer gebleekt kunnen worden nou ik zie het dat koste me nog €100 na 4 maanden werd het weer hetzelfde en moest ik weer bleken

 • sana

  ik geloof er niet in ! en bovendien vind ik dit gewoon geldverspilling

 • yves

  heb me tanden nog nooit laten bleken. enkel witmakende en email tandpasta. door n tandarts laten bleken,heb ‘k ’t geld niet voor. heb wel al enkele intressante aanbiedingen gevonden op ’t net om thuis zelf te doen.

 • Tandarts

  Wat een zonde als men zijn gebit laat bleken. Als je gewoon oplet met voeding, je tanden dagelijks flost, 2x per dag poetst en je tanden met zout laat spoelen dan is tanden bleken ook niet nodig! Weggegooid geld.

 • maantje

  Hey,

  Ik heb ook mijn tanden laten bleken bij the white smile company. Dat is een professionele praktijk. Ze zijn mooi natuurlijk wit geworden. Heb eerst mezelf goed laten informeren door de tandarts en veel rondgekeken op internet. Voor mij kwam deze praktijk het beste naar voren. Heb toen ook daar een afspraak gemaakt en de behandeling is me dan ook goed bevallen zonder pijn. En natuurlijk met een goed resultaat. Voor 149 euro. Ben er zeer tevreden over. Wil je meer informatie dan kun je op hun website kijken. Ze staan op internet.

  Doeg Maantje

Geef een reactie