Tandpasta met Fluoride beschermt je tanden

1
1532

Een goede tandpasta bevat in ieder geval Fluoride. Fluoride beschermt de tanden en kiezen tegen gaatjes.

Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt gaatjes en tandvleesontsteking. Tandpasta helpt om de tandplak makkelijk weg te poetsen.

Wat is een goede tandpasta?
Een goede tandpasta bevat in ieder geval Fluoride. Fluoride beschermt de tanden en kiezen tegen gaatjes.

Naast gewone Fluoridehoudende tandpasta bestaan er diverse speciale tandpasta’s.

Voor gevoelige tandhalzen
Tandpasta’s voor gevoelige tandhalzen bevatten stoffen die de overgevoeligheid voor poetsen, warm, koud, zoet en zuur bij blootliggende tandhalzen kunnen verminderen of wegnemen. Deze stoffen hechten zich aan de gevoelige tandhalzen en vormen zo een beschermend laagje.

Tegen tandsteen
Ook zijn er tandpasta’s die de vorming van tandsteen remmen. De vorming van tandsteen kan niet volledig worden voorkomen, maar er ontstaat wel minder tandsteen als je met zo’n tandpasta poetst. Verder wordt het tandsteen er minder hard door en kan zo gemakkelijker door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd!

Tegen ontsteking van het tandvlees
De bewering dat deze tandpasta’s een gunstig effect zouden hebben op tandvleesontsteking, is echter nog niet voldoende bewezen in de praktijk.

Met enzymen
Tandpasta met enzymen zou helpen om de vorming van tandplak tegen te gaan waardoor minder risico zou bestaan voor gaatjes en tandvleesontstekingen. In het laboratorium is dit duidelijk bewezen, maar in de praktijk nog niet. Tandpasta’s met enzymen hebben echter wel een gunstige bijwerking tegen aften.

Voor het witter maken van tanden
Als laatste noemen we tandpasta’s voor het witter maken van de tanden. Zij bevatten vaak sterk schurende middelen of bleekmiddelen en zijn dus niet zonder gevaar voor uw tanden. Bij een overmatig gebruik zal het glazuur en tandbeen te snel afslijten. Als u besluit om zo’n tandpasta te gaan gebruiken, poets er dan hoogstens éénmaal per maand mee.


Er bestaat geen ‘beste’ tandpasta. Een goede tandpasta dient in ieder geval fluoride te bevatten om gaatjes te voorkomen. Speciale tandpasta’s kunnen daaraan een extra effect toevoegen. Een goede plakverwijdering is echter belangrijker dan het merk of soort tandpasta waar u mee poetst. Poets dus voldoende lang en zorgvuldig.

Bron: Tandarsplein

1 REACTIE

  1. Je kunt niet teveel van het goede krijgen als het om fluoride gaat, zo lijken overheden en tandartsen te denken. Vrijwel elk product voor de verzorging van het gebit, van tandpasta tot flosdraad, tandenstokers en mondwater, bevat tegenwoordig fluoride.

    Volgens voorstanders van het gebruik van fluoride draagt deze stof bij tot sterke tanden en botten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat we, door deze gebitsverzorgende producten te gebruiken, een bepaald percentage binnenkrijgen van een stof die giftiger is dan lood en bijna even giftig als arsenicum.(Rattengif, geliefde en bekende moordmiddel om geen sporen achter te laten, meestal leidt het tot een hartaanval etc.).

    Terwijl de gevaren van fluoride worden erkend in de Verenigde Staten, waar productetiketten door de fabrikant dienen te worden voorzien van waarschuwingen, wordt de Nederlandse consument minder goed geïnformeerd.