Voeten

In deze rubriek vind je alles over een goede verzorging van je voeten. De onderwerpen varieren van een goede hygiene tot nagelverzorging.

Hoe kom je van kalknagels af?

Kalknagels

Ongeveer 25% van de mensen heeft af en toe last van kalknagels. De naam doet denken aan kalk, maar hier hebben kalknagels niet mee te maken. Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze zorgt ervoor dat je nagels er als kalk uit gaan zien.

Lees verder

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel komt meestal voor bij de grote teen. De zijkant van de nagel is in de huid gegroeid en kan gaan ontsteken. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig is er wat aan te doen, maar nog beter: het is te voorkomen.

Lees verder

Doorgezakte voeten

voeten

Met het ouder worden zakt onze voetboog, de boog aan de binnenkant van je voeten, wat door en worden onze voeten iets langer. Soms heb je hierdoor wel een halve schoenmaat groter dan vroeger. Mensen die kampen met doorgezakte voeten, of platvoeten zoals ze ook wel worden genoemd, hebben vaak te kampen met voetklachten.

Lees verder

Zo behandel je een likdoorn

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een verharde, naar binnen gegroeide eeltverdikking aan je voet. Doorgaans ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. De likdoorn kan druk uitoefenen op de zenuwuiteinden, waardoor dit erg pijnlijk kan zijn.

Lees verder

Behandelen van blaren

Een drukblaar is een ophoping van vocht tussen de opperhuid en de lederhuid. Een branderige rode huid is het eerste voorteken. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je blaren kunt krijgen. Veelal krijgen sporters of wandelaars ermee te maken. Ook niet goed zittende of nieuwe schoenen zijn een risicofactor. In beide gevallen zijn de aanhoudende druk…

Lees verder

Eelt verwijderen op je voeten

Wanneer de bovenlaag van je huid verdikt is, spreken we van eelt. Het ontstaat door teveel druk en wrijving. Een beetje eelt werkt beschermend, maar een teveel is niet prettig en kan zelfs tot klachten leiden. Sommige mensen krijgen pijnlijke plekken of kloven. Ook vinden sommigen die gele, verharde plekken gewoon storend.

Lees verder

Een ingegroeide teennagel voorkomen

Kalknagels

Wanneer een nagel tot diep in het zachte weefsel van je teen groeit, kan dit erg veel pijn en overlast veroorzaken. Dit komt doordat het weefsel ontstoken raakt en week wordt. Hierdoor krijgen bacteriën vrij spel. De huid van je teen wordt rood, gespannen en glanzend. Ook voor ingegroeide teennagels geldt dat voorkomen beter is…

Lees verder

Een schimmelnagel

wratten bevriezen

Een schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, is een van de meest voorkomende problemen van de nagels. Schimmelnagels worden veroorzaakt door dezelfde schimmels die ook voetschimmel veroorzaken. Deze schimmels bevinden zich vaak in warme en vochtige ruimtes, zoals zwembaden, kleedruimtes en douches.

Lees verder

Behandelen van wratten

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een klein knobbeltje. Dit bloemkoolvormige knobbeltje wordt veroorzaakt door een virus. Van dit virus bestaan meer dan honderd varianten. Sommige veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen.

Lees verder
Pagina