Behandelen van wratten

Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een klein knobbeltje. Dit bloemkoolvormige knobbeltje wordt veroorzaakt door een virus. Van dit virus bestaan meer dan honderd varianten. Sommige veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen.

Vrijwel iedereen heeft wel eens met wratten te maken gehad. Ze komen vooral voor bij jonge mensen, voornamelijk bij schoolgaande kinderen. Helaas betekent dit niet dat het volwassenen bespaard blijft. Gelukkig hebben volwassenen wel minder kans op wratten omdat zij in het algemeen immuun zijn geworden voor het virus dat deze goedaardige knobbeltjes veroorzaakt. Echter, mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen.

Wratten komen vooral voor op de handen en voeten. En dan met name op lekken die veel belast worden. Wratten op de voetzolen zijn vaak erg hardnekkig. Dit komt door de dikke eeltlaag. Deze maakt het moeilijk voor chemische middelen om voldoende door te dringen. Behandelingen door branden, vriezen of snijden maakt op de voetzolen diepere gaten dan op andere plekken van het lichaam. Ook zijn deze gaten vaak pijnlijker en genezen ze langzamer.

Behandelen van wratten

Vaak verdwijnen wratten na een aantal jaren vanzelf. Dit gebeurt in ongeveer tachtig procent van de gevallen. Voor de overige twintig procent wordt vaak een ingrijpen van de arts gevraagd. Hiervoor bestaan diverse methoden. De meeste ervan komen neer op het verwoesten van het besmette weefsel. Hieronder vind je enkele behandelmethoden:

– Vloeibare stikstof. De dokter kan de wrat om de week bevriezen met vloeibare stikstof. Bij het ontdooien van de cellen gaan deze dood.

– Curetteren. De wrat wordt met een scherpe metalen lepel weg geschraapt.

– Laser. Met een laser kan de wrat worden weggebrand.

– Bleomycine. Dit is een middel dat ook wel wordt gebruikt bij de behandeling van sommige soorten kanker. Bij zeer hardnekkige wratten bij volwassenen kan het worden toegepast door het in de wrat te spuiten met een heel fijn naaldje. Belangrijk is dat patiënten niet zwanger mogen zijn als zij dit middel toegediend krijgen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie