Doorgezakte voeten

voeten

Met het ouder worden zakt onze voetboog, de boog aan de binnenkant van je voeten, wat door en worden onze voeten iets langer. Soms heb je hierdoor wel een halve schoenmaat groter dan vroeger. Mensen die kampen met doorgezakte voeten, of platvoeten zoals ze ook wel worden genoemd, hebben vaak te kampen met voetklachten.

Als iemand met doorgezakte voeten rechtop staat, raken gedeeltes van alle delen van de voet de grond. Normaalgesproken raken alleen de bal van de voet, de hiel van de voet, de tenen en de buitenkant van de voet de grond. Maar bij mensen met platvoeten raakt ook de voetboog de grond.

Oorzaken

Naast het ouder worden, kunnen doorgezakte voeten verschillende oorzaken hebben zoals anatomische afwijkingen, blessures, vergroeiingen van de botjes, overbelasting van je voeten en een verkeerde vorming van je voetbeentjes. Een deel is dus aangeboren, terwijl een ander deel door zaken van buitenaf wordt veroorzaakt.

De voeten van kinderen zijn overigens de eerste jaren altijd eerst plat omdat de voetboog zich nog moet vormen. Vanaf het zevende levensjaar is de voet voldoende ontwikkeld om de voetboog te kunnen zien. Schrik dus niet als je voor die tijd geen voetboog bij je kindje kunt zien.

Flexibele platvoet

Er zijn twee soorten doorgezakte voeten: de stijve platvoet en de flexibele platvoet. De meeste mensen die doorgezakte voeten hebben, hebben flexibele platvoeten. Als zij rechtop gaan staan zakken hun voeten door, maar als ze op hun tenen gaan staan, is de voetboog wel aanwezig. Dit komt doordat de spieren zich dan aanspannen.

Flexibele platvoeten geven niet zoveel klachten en belasten de rest van het lichaam niet of nauwelijks. Soms zijn er wel aangepaste schoenen nodig. Dit is het geval als er sprake is van pijn of vermoeidheid. Ook willen voetzooltjes de klachten nog wel eens flink verminderen, doordat de voeten voorzien worden van extra steun.

Stijve platvoet

Bij mensen die stijve platvoeten hebben, is er helemaal geen voetboog te zien. Ook niet als zij op hun tenen gaan staan. Hierdoor hebben zij vaak pijnklachten en last van vermoeidheid. Dit komt doordat de platvoeten belastend kunnen zijn voor de rest van het lichaam.

Deze vorm van doorgezakte voeten is meestal aangeboren. Over het algemeen worden stijve platvoeten, net als flexibele platvoeten die klachten veroorzaken, behandeld met steunzolen en aangepaste schoenen. Soms is een operatie nodig om de klachten te verhelpen.

Lees 1 reactie

Één reactie

 • Waldo Baas

  Geachte redactie, geachte lezer,

  Mochten er voetklachten zijn:

  Podotherapeut is de enige in Nederland wettelijk erkende HBO (bachelor) opgeleide en BIG geregistreerde paramedicus, die zich specifiek met loop- en loopgerelateerde klachten bezighoudt.

  Podotherapie is , net als Oefentherapie en Fysiotherapie, Direct Toegankelijk, bij wettelijk besluit.

  Dit ter volledigheid van uw artikel.

  Vriendelijke Groet,
  Waldo Baas, podotherapeut

Geef een reactie