Aankomen na het lijnen

1
1571

Waarom kom ik weer kilo’s aan na het lijnen? De hoofdoorzak is meestal dat de calorie-inname geleidelijk toeneemt en moet de calorie-inname permanent beperkt worden om op het nieuwe gewicht te blijven. Dat hoeft niet te betekenen dat een dik iemand die is afgevallen voor zijn/haar verdere leven een vermageringsdieet moet volgend. Het betekent wel dat de calorie-inname lager moet blijven dan voor de lijnperiode.

Veel mensen vinden het moeilijk om dit vol te houden. Vaak is het zo dat wanneer mensen hun ideale gewicht hebben bereikt ze vervolgens stoppen met het lijnen en weer overgaan tot hun oude eetpatroon. De calorie-arme gerechten maken weer plaats voor calorie-rijke gerechten en binnen de kortste keren ziten ze weer op het oude gewicht.

Onderzoek toont aan dat ongeveer 10 procent van de lijners is na negen maanden nog op hun nieuwe gewicht en maar 5 procent na een paar jaar. Sommige onderzoeken laten zien dat bijna iedereen na vijf jaar weer op zijn/haar oude gewicht zicht of zelfs daarboven.

De beste manier om niet aan te komen is om meer te bewegen, maar veel lijners doen dat niet graag. Met andere woorden, ex-lijners vinden dat hun manier van leven niet bijdraagt aan de blijvende veranderingen die nodig zijn voor blijvende gewichtsafname.

Wil je meer weten over de rol van krachttraining bij afvallen? Kijk hier.

1 REACTIE

  1. Het probleem zit hem vaak bij voorbaat al in het gedachtengoed van de afvaller. Het doel is vaak “afvallen” en niet “een gezond leefpatroon oppakken”.
    Een assocatie die men heeft met afvallen is dat dat snel moet. Je bent het immers zat en wil van je kilo’s af. Dit brengt een extra risico met zich mee. Snel afvallen betekent vaak TE snel afvallen, met als gevolg dat een lichaam in de “honger-status” terecht komt. Deze overlevingsmodus houdt in dat je lichaam zo veel mogelijk zal proberen op te slaan als vet en zo weinig mogelijk zal proberen te verbranden. Afgezien dat dit spierverlies met zich mee brengt, betekent dat ook dat wanneer men weer “begint” met eten, dit meteen als vet zal worden opgeslagen. Het lichaam verkeert nog in de honger status. Pas als het lichaam weer kan vertrouwen op voldoende en regelmatige voeding zal het weer in de normale status terecht komen. De afvaller is dan echter weer veel (wellicht zelfs alle) kilo’s aangekomen.

    Weet voordat je begint met afvallen, dat je niet een maandje gaat afzien en dan weer vrolijk verder kan. Je gaat anders leven. Je hoeft geen honger te leiden en geen topsporter te worden, maar het patroon wat heeft geleid tot overgewicht is niet de oplossing, ook niet na een dieet.