'Raw food' dieet

Het raw food dieet betekent dat je alleen voedsel eet dat niet gekookt, gebakken of gebraden wordt. Aanhangers zeggen het dieet geeft je meer energie en meer emotioneel evenwicht. Wetenschappers zijn sceptisch en geven aan dat het raw food dieet zelfs gevaarlijk kan zijn. Voor kinderen is het zeker gevaarlijk.

In de Verenigde Staten is raw food dé dieettrend van de 21e eeuw. Het betekent dat je alleen voedsel eet dat niet gekookt, gebakken of gebraden wordt. Ook in Nederland zijn er steeds meer aanhangers.

Wat houdt raw food in?
Voor mensen die 100% rauw eten, bestaan de dagelijkse maaltijden uit veel groente, fruit, zeewieren, noten, wilde planten en gekiemde granen, bonen en zaden. Niets wordt gekookt of gebakken, wel in de blender of keukenmachine vermalen. „Het eten mag niet verhit worden boven de 45 graden Celsius, vertelt voedingsdeskundige Annet van Dorsser en zelf raw foodist. ‘Sommigen eten wel rauwe vis, rauwe eieren of rauwe melk, onverhit rechtstreeks van de koe. Maar er zijn puristen die vinden dat dat niet kan.

Raw foodisten zijn niet noodzakelijk vegetariërs. Annet van Dorsser: ‘Rauwe kip eten is niet bijster gezond, maar je kunt bijvoorbeeld wel bepaalde vissoorten rauw eten. Maatjesharing bijvoorbeeld; geen probleem. En van een steak kun je nog altijd américain maken.’

Aanhangers van raw food drinken geen koffie en zwarte thee – een hete mok kruidenthee kan soms wel. En geen alcohol, al maakt rode wijn hier voor sommigen een uitzondering op omdat dat tijdens de productie in tegenstelling tot bier of sterke drank niet verhit wordt. Annet van Dorsser: ‘Raw food bevat veel meer voedingsstoffen. Bij koken gaan veel mineralen, vitamines en enzymen verloren.

Enzymen heb je nodig om je voedsel te verteren. Je lichaam moet bij gekookte voeding veel harder werken om het te verteren en dat kost energie. Bij een raw food dieet is het net als bij elk ander dieet belangrijk dat je gevarieerd eet.’

Beoogde werking van het raw food-dieet
‘Het geeft je meer energie, het bezorgt je een beter emotioneel evenwicht -er zijn gevallen bekend van mensen die door een raw food-dieet van hun depressie zijn afgeraakt- je kunt helderder denken, de mensen beter aanvoelen. Zo wordt gesuggereerd dat door het eten van raw food mensen zijn genezen van bijvoorbeeld kanker, diabetes type 2, overgewicht en depressies. In Amerika wordt hier op het ogenblik veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Kritische noten ten aanzien van het raw food-dieet
Raw foodisten beroepen zich erop dat de oermens nooit eten kookte – vuur was hem miljoenen jaren geleden onbekend en in het paradijs van Adam en Eva werden ook alleen maar planten gegeten – en dat wij om die reden geprogrammeerd zijn om onbereid voedsel te eten.

Maar niet iedereen deelt deze mening. ‘Ik begrijp hun standpunt niet, want voedsel bereiden geeft alleen maar voordelen’, zegt Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. ‘Wij zijn de enige zoogdieren die hun voedsel koken, maar dankzij die bereiding is onze levensverwachting wel een stuk langer geworden.’

Volgens de professor is het eten van alleen maar rauw voedsel zelfs niet ongevaarlijk. ‘Het is waar dat door koken vitamines verloren gaan, maar als je eten op de juiste manier bereidt, valt het ook wel mee. Daarnaast zitten op en in rauwe groente schimmels, stoffen en bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Groente is van nature niet bedoeld om rauw gegeten te worden en dus heeft groente van zichzelf afweermiddelen aangemaakt.

Eigenlijk kun je alleen fruit gezond rauw eten, want fruit is voor de plant het middel om zich voor te planten. Niet alles wat uit de natuur komt, is goed voor de mens. Ook ontbreken in het raw food programma de benodigde B12-vitaminen, want dat is hetgeen niet in plantaardig voedsel zit.

Ook het verhaal van de enzymen klopt volgens de levensmiddelentechnoloog niet. ‘Het maakt niet uit of je die kapot kookt, want je lichaam heeft er zelf meer dan genoeg voor de vertering. Daarnaast zijn veel plantaardige producten minder goed opneembaar en die poepen we gewoon weer uit. Een teveel aan ongekookte peulvruchten kan zelfs gevaarlijk zijn omdat er stoffen inzitten die de spijsvertering remmen. Op noten en pinda’s die niet goed bewaard worden, kunnen bepaalde schimmels groeien die aflatoxine produceren, een zwaar kankerverwekkende stof. Kortom: rauw is lang niet altijd gezond.’

‘Je kunt best leven als veganist, zonder vlees en melk, maar je moet wel heel goed nadenken als je alleen maar raw food, alles ongekookt, wilt eten. De kans bestaat dat het lijf tekort aan ijzer en calcium binnenkrijgt en ik weet niet welke studies de raw food-beweging worden aangehaald wanneer wordt beweerd dat het kanker zou genezen.

Ik ken ze als voedingsdeskundige in ieder geval niet, dus ik betwijfel of het wetenschappelijk is. Je kunt makkelijk iets roepen, maar dat betekent nog niet dat het waar is. Ik zou raw food zelfs voor kinderen afraden. Onlangs zond de VPRO de documentaire Rauw uit, over een jongetje dat alleen rauw eten tot zich neemt. Zoiets vind ik echt kindermishandeling.’

Greet Vansant, professor Voeding aan de KU Leuven, plaatst ook kanttekeningen bij het raw food-dieet. ‘Bij kinderen kan zo’n dieet leiden tot groeiachterstand en zelfs een intellectuele ontwikkelingsachterstand – onderzoek in Nederland heeft dat aangetoond. Ook de bacteriologische veiligheid is bij raw food niet gegarandeerd. De mens is het beste af met een gevarieerde voeding, waarin zowel plantaardige als dierlijke bestanddelen zitten. Overdrijven in de ene of de andere richting is nooit goed.’

Bron: rawfood.nl

Lees 2 reacties

2 reacties

 • Raw foodie

  Ik snap best dat er tegenstanders zijn van raw food. Maar… zorg dan eerst dat de informatie klopt. Ja, je eigen lichaam heeft ook enzymen die het voedsel kunnen verteren.

  Stel het zo voor: de enzymen zijn op het moment van inname van gekookt voedsel al ergens ‘mee bezig’, een belangrijke taak zeg maar. Als deze ingezet moeten worden om het gekookte voedsel mét alle additieven, E-nummers en andere rotzooi om te zetten naar vloeibaar, dan kost je dat een berg energie.

  Door het innemen van levend voedsel zoals groenten en fruit, komen de enzymen meteen met het voedsel mee en kunnen deze helpen het voedsel te verteren.

  Inderdaad heeft het lichaam het moeilijker om planten te verteren dan ander voedsel, maar dat kan verholpen worden door zgn. smoothies of sappen te maken, waarbij je al veel voorwerk doet voor je lichaam.

  Over gebrek aan vitaminen, mineralen en andere stoffen hoef je je bij een raw food lifestyle (GEEN dieet!!) geen zorgen te maken, mits je lichaam vrij is van al het slijm dat langs de wanden van het hele spijsverteringsstelsel zit om het te beschermen tegen indringers (gekookt, bewerkt voedsel en E-nummers, additieven etc). Na een tijdje zet je lichaam zich om naar ‘planteneter’ en kan het het slijm loslaten, waardoor je spijsverteringsstelsel in staat is de vitaminen en mineralen op te nemen.

  Zuivel? Denk er nog eens over na. Er zijn studies geweest die het verband tussen melk en kanker hebben aangetoond (docu bij Radar). Natuurlijk zijn er altijd weer cynici die het verhaal omdraaien. Maar feiten zijn feiten.

  Ik raad iedereen (die geinteresseerd is in gezond leven) aan om de volgende docu’s te bekijken en ZELF daarna een oordeel te vellen i.p.v. te luisteren naar de betweters:
  * simply raw – reversing diabetes in 30 days
  * Food Matters
  * Forks over knives
  * Fat sick and nearly dead
  * 12 steps to raw food (Victoria Boutenko)

  M.a.w. lees je eerst eens in, in plaats van mensen bang te maken! Want dat is waar deze maatschappij op gebaseerd is: op angst.

  De medicijnmagnaten hebben het lang genoeg voor het zeggen gehad in de maatschappij. De aankomende artsen studeren geen geneeskunde maar MEDICIJNEN. Dus: welke pil voor welke ziekte? Belachelijk.

  Een kanttekening die ik wil maken is dat niemand heeft gezegd dat je 100% raw moet gaan. Je lichaam geeft op een gegeven moment wel aan wat het nodig heeft. Er zijn veel mensen die 80-90% raw vegan gaan, dus bv wel af en toe groenten kort stomen om zo toch ‘warm’ te eten. Er is dus een middenweg; het is niet zo zwart wit.

  Belangrijk is om niet zomaar iemand te geloven, zeker de artsen niet. Want er is simpelweg in Nederland te weinig onderzoek gedaan. Ik zeg: ZELF leren denken, ga op je eigen gevoel af, niet op wat een ander je vertelt!

 • snoopie

  Mmm ik vind je opmerking een beetje eng en ook gevaarlijk voor mensen die niet goed kunnen nadenken raw foodie.

Geef een reactie