Nadelen koolhydraatarm diëten

75
11542

Veel mensen die af willen vallen kiezen voor koolhydraatarm dieëten. Dit dieet is niet zonder risico’s. Naast het feit dat ieder dieet het gevaar met zich mee brengt dat je daarna weer in je oude patroon belandt en de kilo’s er weer aan komen is het dieet mogelijk schadelijk voor je nieren en mis je essentiële voedingsstoffen.

Naast het grote voordeel van koolhydraatarme diëten, je kunt er spectaculair veel door afvallen, kleven er ook een aantal grote nadelen aan koolhydraatarme dieten.

Een koolhydraatarm dieet, zoals het Atkins dieet, bevat meestal onbeperkte hoeveelheden vlees en kaas, gecombineerd met afgepaste porties groente, fruit en melkproducten, die nogal eens ver onder de aanbevolen hoeveelheden liggen. Brood, aardappelen rijst en pasta zijn vaak helemaal niet toegestaan.

Nadelen van een koolhydraatarm dieet: Rijk aan eiwit en verzadigd vet

Het grote nadeel van koolhydraatarme diëten is dat de recepten rijk zijn aan eiwit en vaak aan verzadigd vet. Een eiwitrijke voeding vormt een grote belasting voor de nieren. Dat is voornamelijk gevaarlijk voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk en diabetes, en
op lange termijn voor iedereen. Een grote consumptie van verzadigd vet is namelijk schadelijk voor iedereen.

Te weinig essentiële voedingsstoffen

Een ander nadeel van koolhydraatarme diëten is dat je van een aantal essentiële voedingsstoffen te weinig binnen krijgt: vitamine C, calcium, bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en voedingsvezels.

Jojo-effect

Tenslotte zijn deskundigen niet enthousiast over dit type dieet, omdat je hierbij weer snel terugvalt naar je oude gewicht. Dat betekent dat iemand, na op zijn streefgewicht te zijn gekomen, weer in zijn oude voedingspatroon valt en binnen twee jaar op zijn oude gewicht terug is. Overgewicht is schadelijk voor de gezondheid, maar sterke schommelingen van het gewicht zijn dat nog meer.

Moeilijk vol te houden

De reden dat juist koolhydraatarme diëten zo moeilijk lang vol te houden zijn, ligt aan het feit dat ze ver af staan van het Nederlandse voedingspatroon. Zolang het mooi weer is, is een stuk vlees met een salade lekker, maar als het kouder wordt, eten mensen liever wat anders. Stamppotten en gerechten die wij graag eten als het buiten koud is, passen niet in dit dieet, bijvoorbeeld: pasta, pannenkoeken, pizza, nasi, patat. Snoepen is uit den boze, dus koek, gebak, ijs en chocolade mag je niet eten bij dit type dieet.

Het drinken van bier en suikerhoudende dranken is taboe, en in de beleving van velen is het dan ook afzien. Het is niet moeilijk voor te stellen dat mensen dit niet heel lang volhouden en weer overgaan op de voedingsgewoontes die ze altijd hadden, met alle gevolgen van dien. Je komt weer kilo’s aan en voordat je het weet zit je weer op je oude gewicht.

Afvallen met blijvend succes lukt alleen wanneer je bereid bent je voedings- en leefgewoontes kritisch onder de loep te nemen. Het veranderen van je levensstijl is essentieel om gewicht te verliezen. Tot een gezond gewicht komen en het voor lange tijd blijven vergt discipline en doorzettingsvermogen.

75 REACTIES

 1. Ik ben 5 kilo afgevallen van dit dieet, nu neem ik weer iets meer koolhydraten tot me en voel me goed, je hoeft toch geen aardappelen of spaghetti te eten, maar wel groenten en dat eet ik en koekjes of suiker is nog nooit goed geweest. Daar zal Sonja Bakker wel achter zitten, van wie ik nooit een antwoord op mijn mail gehad heb!!

 2. Jammer dat direct wordt gedefiniëerd wat een koolhydraat arm diëet is. Het wordt bijna direct gelijk gesteld met Atkins. Maar een koolhydraatarm diëet is ook een diëet met veel groente en fruit en noten en een gematigd gebruik van vlees en vis. Zo’n koolhydraatarm diëet heeft geen van de nadelen die hierboven worden genoemd. Mij heeft het geholpen om in 2 maanden tijd 10 kg te verliezen. Heel veel vocht zat daar bij, maar nu nog gaat er wekelijks een 1/2 kilo van af.

 3. De schrijver heeft het over het Atkins dieet en niet over een koolhydraatarm dieet! South Beach is een goed voorbeeld van koolhydraat arm en het matig gebruik ven gezonde vetten! Juist de inzichten in gezonde koolhydraten en juiste vetten, maken van dit dieet een goed te volgen voedingspatroon. Wat betreft het Nederlandse voedingspatroon… Obesitas is een razendsnel groeiend probleem in Nederland en het is allang hoog tijd om de pizza´s, frietjes, koek e.d. eens in een kritisch licht te zetten!Ik kan alleen maar zeggen dat ik het geschreven stuk behoorlijk ongenuanceerd vind!

 4. Veel mensen hebben juist wel baat bij een kh arm dieet. Ik ben insuline resistent. Waardoor kh bij mij gelijk als vet worden opgeslagen. Met een homa-ir test is dit te testen. Lees ook eens het boek van Cora de Fluiter. Meer mensen hebben last van. Ook nier problemen blijkt niet te kloppen. Ik volg inmiddels meer dan 5 jaar het Atkins dieet. zodra ik kh eet en dan vooral suiker voel ik me moe pijn in mijn buik en nog veel meer klachten. Die ik niet heb als ik een kh arm dieet volg.

 5. Na 2 weken mag je best proberen wat fruit eten,maar dat is vooral rood fruit. Deze heeft een laag suikergehalte. Vezels krijg je binnen door kokosrasp en lijnzaad en noten etc. Ook kun je na een tijdje koolhydraat arm brood eten. Iedereen die bij mij een kh arm broodje eet van het merk Atkins zegt wauw wat een lekker brood. 4 gram vezels per broodje. Ik eet een stuk lekkerder.

 6. Ik vind het bovenstaande niet reeel. Dit koolhydraatarm dieet dat ik volg mag je niet zoveel vlees, veel groente , je mag 1x per dag zuivel en fruit. Al die koek, snoep word je ontzettend dik van.J kunt beter natuurlijke vetten eten. En light limonade is helemaal uit den boze! Er zit n.l. aspartaam in en dat is echt heel slecht. Kijk eens http://www.aspartaam.nl
  Dus volgende keer een beetje genuancerder a.u.b!

  • Hallo Sarah.Wat denk je zelf? Wat wil je horen? Ja hoor, je kan je he9lemaal ongans eten, als je maar trouw je apjieazipnpelletjls slikt, is er niets aan de hand! Waarom ben je met het dieetplan begonnen als je het blijkbaar kan redden met een pot pilletjes of een fles azijn?Het gaat er om je levenswijze te veranderen, dus Succes!

 7. Sinds een 1,5 week ben ik geinspireerd geraakt door het boek van Yvonne Lemmers.
  En ik moet zeggen…. Ik kan moeiteloos van tussendoortjes afblijven omdat ik gewoon vol zit!
  De gerechten die in het boekje staan zijn geweldig makkelijk klaar te maken, smaken goed en vullen als de beste.

 8. Quote: “Dat is met name gevaarlijk voor mensen die lijden aan hoge bloeddruk en diabetes, en op lange termijn voor iedereen”

  Mijn moeder heeft diabetes, en een veel te hoge bloeddruk. artsen hebben haar nu een koolhydraatarm dieet geadviseerd. Zij weten echt wel waar ze het over hebben! want het werkt ook perfect..

 9. Betreft opmerking Betty.
  Dat Aspartaam slecht of niet goed zou zijn voor de mens is totaal onbewezen. De site die dit promoot doet dit met referenties aan onwetenschappelijke onderzoeken en laat delen van andere onderzoeken weg.De site voert een soort kruistocht tegen iets dat niet bewezen is.
  Ik wil je adviseren eens te kijken op de site van stichting skepsis. Daar staat alles op een rijtje over de nachtmerrie verhalen die op helemaal niets gebaseerd zijn.

 10. Voor elk dieet geldt dat als je daarna weer terugvalt in je oude patroon, dat je dan weer aankomt. Dat is logisch, want daarom wilde je nou juist afvallen.
  Verder vind ik dat het artikel de theorie van Atkins te kort doet, omdat je ,zoals Rick hieronder al schrijft, na de inductiefase van enkele weken weer meer gevarieerd gaat eten. In de handhavingsfase mag je vrijwel alles weer, alleen zorgen dat je niet boven een (persoonlijk) maximum van x aantal koolhydraten per dag komt.

 11. Verzadigd vet is slecht? Vreemd dat uw eigen lichaam het dan aanmaakt. Wat het niet kan maken is onverzadigd vet, vandaar dat we dat met mate moeten halen uit produkten. Transvet is echt slecht vet. Het is namelijk onherkenbaar voor ons lichaam. Het moet het zo snel mogelijk weer kwijt. Dus mijdt margarine, ook al adverteert men met “het verlaagt het cholesterol”. Dat is een fabel. Planten kunnen geen cholesterol maken en dus voegt margarine dit niet aan je lichaam toe wat niet wil zeggen dat het cholesterol verlaagd wordt. Alleen dieren kunnen cholesterol maken en het is een onmisbare bouwstof.

 12. Atkins te weinig groenten? Je moet minimaal 300 gram groenten per dag eten, is meer dan wat de gemiddelde Nederlander aan groenten eet.

  Vervolgens wordt er geschreven dat koolhydraatarm ver van het Nederlandse eetpatroon afstaat. Het probleem zit hem juist in het Nederlandse eetpatroon, als iedereen back-to-basic zou gaan dan was er geen overgewicht meer. Koolhydraatarm is gebaseerd op het eten in de oertijd. Mensen zijn pas dikker geworden nadat er steeds meer kant en klaar voeding in de winkels is gekomen.
  Koolhydraatarm is puur eten, ben je eenmaal om dan vindt je dat kant en klaar gedoe niet meer te eten!

  En verder is er heel veel te maken hoor wat lijkt op Hollandse kost. Koolhydraatarme pannenkoeken, knolseldry of bloemkool als vervanger voor puree.
  Eet het en je weet het!!

  p.s. Atkins kan je zo vet maken als jezelf wilt.

 13. Hallo allen,

  Ik ben nu in 6 maanden 26 kilo kwijt en wil er nog 13 kwijt. Ik hou me er redelijk goed aan, maar je moet jezef tussendoor verwennen. Neem maar eens een rosétje bij de BBQ, maar geen saus. Of neem eens een bordje spaghettie of zelfgemaakte nassi….maar wel 1 bordje. En natuurlijk beweging, in het begin ga je 1 á 2 x per week en dat wordt vanzelf meer.
  En je krijgt er ontzettend veel energie voor terug.

  groetjes,
  Ron

 14. Ik heb 6 jaar geleden het Atkins dieet gedaan.
  Ben in 7 maanden 22 afgevallen. En weinig groente nee hoor valt mee, verder zijn zuivelprodukten niet eens gezond. Toen ik er 22 kg af had, moest ik ff bloedprikken van de huisarts. Mijn bloedwaardes zijnnog nooit zo goed geweest als na mijn Atkins dieet. Toen ik op mijn streefgewicht was, heel langzaam weer kollhydraten opvoeren. En nu na…..6 jaar nog steeds op gewicht. Wie zegt dat Atkins en een koolhydraatarm dieet niet goed is, met degene ben ik het niet eens. Allemaal veel suc6 gewenst en ga maar lekker Atkinssen.

  • Dag Sanne,Een vriendin van me gaf me onagnls het boek cadeau. Ze weet dat ik al een lange tijd kamp met gewichtsschommelingen. Zelf doet ze nu dieetkunde en in haar opleiding hadden ze het erover. Omdat ik niet mijn ganse leven op dieet wil staan, wil ik het op deze manier proberen. Ik hou jullie zeker op de hoogte! Hopelijk werkt het! Ik ga alvast de instructies volgen! ;-)Groetjes,LiseP.S. Weet u toevallig waar ik mensen kan vinden die ook dat programma volgen, of gevolgd hebben? Alvast bedankt!

 15. moeilijk vol te houden? haha ja de eerste week is het even doorbijten, dat is bij elk dieet. maar als je dan de resultaten ziet, geloof me, dan heb je genoeg motivatie om het vol te houden. en natuurlijk kom je weer bij als je terug valt in je oude leefpatroon.. dat is toch de reden waarom je in de eerste instantie op dieet gegaan bent? je bent te dik geworden door je oude leefpatroon.

  punt is, je moet als je op streefgeweicht bent gewoon gezond eten, en eventueel een balans zoeken zoals bijvoorbeeld, door de week koolhydraatarm, en weekend gewoon lekker eten waar je zin in hebt.

  punt is dat weinig mensen de discipline hebben om, als ze op streef gewicht zijn, gezond te blijven eten.

  ikzelf ben door koolhydraatarm te eten gem 1 kilo per week afgevallen, en ook ik zoals velen, had de discipline niet om van die lekkere chokolade af te blijven na op streef gewicht te zijn.. daarom nu weer opnieuw op dieet, en mensen ik beloof jullie bij deze dat ik als ik op streef gewicht ben, blijf letten op mijn voeding… een mooi figuur is gewoon te mooi om dat voor een stukje chokolade weg te gooien,

  mensen iedereen succes, houd het gezond, overdrijf niet, maar met koolhydratarm eten is niks mis!

  ps. het is mij toch echt door een dokter aangeraden.. hahaha

 16. Ook ik ben aan een dieet begonnen ivm mijn gezondheid. Gewicht en problemen met mijn lymfestelsel. Dit allemaal na een ongeval 12 jaar terug.

  De diëtiste heeft mij een koolhydraat-arm dieet voorgeschreven met een onbeperkte hoeveelheid groente aangevuld met oa vlees, vis, ei, olijfolie en fruit. Alles biologisch.

  De eerste week was lastig. Ik voelde me zelfs grieperig. De ontwenning van KH. Daarna ging het beter.

  De kilo’s vliegen eraf (20 ondertussen) maar wat ik veel belangrijker vind… Mijn hoeveelheid energie schiet omhoog. Ik voel me zo goed. Herboren. Zo heb ik me in geen jaren gevoeld.

  Het duurt nog wel even voor ik mijn streefgewicht heb behaald maar daarna wil ik gewoon doorgaan met weinig koolhydraten.

  Slank en gezond worden en blijven is een keuze die een veranderde levensstijl vereisen. Ik heb het er graag voor over.

  Wie terug valt in het oude patroon zal ook terugvallen in het oude gewicht. Lijkt mij logisch want dat was immers de reden om je levensstijl aan te passen. Die levensstijl is volgens mij waar het allemaal om draait.

 17. Ik wilde ook graag beginnen met een eiwitdieet, het welbekende ProDiet. Nu sport ik erg veel, dus het zou er zo af moeten zijn dacht ik zo.
  Na een verdieping in de dingen die je mag eten zag ik tot mijn schok dat, als je 5 eiwitrijke maaltijden neemt uit de pakjes, je slechts 750 kilocalorien binnenkrijgt…! Weet iemand of dit klopt, want dat lijkt me toch niet zo heel goed.

  met vriendelijke groet,
  Anouk

 18. altijd maar weer die overdreven nadruk op kilo’s en dieeten.
  Gooi de weegschaal de deur uit en ga gezond leven,weinig tot GEEN industrievoedsel en geraffineerde suikers.
  Je MOET idd heel veel laten staan en dan voorgoed.
  En gooi ook alle supermarktvetten in de kliko en gebruik uitsluitend extra vierge kokosolie en extra vierge rode palmolie om in te bakken en op brood te smeren.
  Kijk vaak op verpakkingen wat erin zit,producten met transvetten en fructose/glucosesiroop moet je voor altijd uitbannen.
  Ga uitsluitend nog voor vers en zo dicht mogelijk bij de bron.
  ALLE bewerkte ‘voedsel’links laten liggen.
  Dan zul je op den duur vanzelf afslanken.
  Snel afslanken is slecht voor je en streef daar ook niet naar.
  LEEF GEZOND!!!en oja ROOK NIET!!

 19. Dit is al een oud artikel denk ik want nu is “bewezen” dat koolhydraatarm dieet het beste dieet is op het moment. Mijn vader had dit gelezen ergens. Waar hetvooral om gaat is je levensstijl aanpassen! Ik ben 8 kg afgevallen 1,5 jaar terug ik wilde er wat vanaf 5-10 kg om me weer op een gezond gewicht te krijgen. Gelukt enlangvolgehouden! Maar ik had mijn streefgewicht nietbereikt dus nu weer bezig (en eerlijk is eerlijk, ik was 2 kg aangekomen). Net tussen kerst en oud&nieuw ook 2 kg aangekomen omdat ikwistdatikging beginnen dus dacht, nog ff genieten…..! Nu zit ik net onder mijn streefgewicht en heb nog zeker 2 weken te gaan om mijn dieet op te bouwen en dan 2 weken “normaal” met tussendoortjes te gaan eten dus er gaat nog wel wat af. maar het is wel zelf opletten dat het niet te vet en te slecht wordt en daar gaat het vooral om, je levensstijl en eetstijl aanpassen. Ik deed dat door door de week goed op te lettenzodat ik het weekend lekker eens wat minder gezonds kon nemen als ik daar zin in had!!!!!

 20. Gisteren begonnen met ’t Spec.koolh.dieet Na jaren gesukkel met Crohn/Colitis(daar zijn de artsen nog steeds niet over uit…Wel t bekende hoefijzerfistel,abcessen en vele vele operaties,en jarenlang onmacht en gruwelijke ontstekingspijnen aan m’n darmen.Eigenlijk weten artsen niet veel;preventie d.m.v. goede voeding,daar kun je absoluut niet mee aankomen.Ja, als je eenmaal halfdood in t ziekenhuis ligt krijg je ’n operatie… Mijn p.c. is nu m’n meest betrouwbare arts; op vele forums lees ik dat koolhydraatarm en suikervrij eten de beste manier is om de opvlammingen terug te dringen. Heel eenvoudig; suiker at ik toch al weinig,maar frieten(!)dat wordt wat.Die ga ik missen.Voor de rest mag je gewoon alle peulvruchten ,notensoorten,vlees,vis,kip,eieren,boerenkaas,magere kwark ,groenten enz.enz. eten. Ooit t Montignac gedaan,en soms mis je dan ’n boterham met boter en beleg,of ’n bord rijst, o.k.,dat zal nu ook wel vaker voorkomen.Maar wat heb ik verder te verliezen na al die ellendige jaren.Ik wil gewoon gezond(er) worden.Mensen ,succes. En ik weet zeker dat over ’n paar tientallen jaren suiker als vergif staat aangeschreven !!! Maar dat wist ik zelf al héél lang. Grüsschen,Kim.

 21. Ja, met ’t Montignac viel ik ook af,maar toen was ik nog niet ziek. ’t Blijkt toch dat granen niet goed zijn voor ’n mens.Zeker met darmziektes. Dus vol goede moed ga ik nu aon de geng”. ’t Afvallen is eigenlijk minder belangrijk dan m’n darmen herstellen,maar zoiets gaat eigenlijk toch vanzelf altijd samen.

 22. voor iedereen die geinteresseerd is om hun gezondheidsproblemen te corrigeren, kies een van de volgende boeken:

  the primal blueprint – mark sisson
  the paleo diet – robb wolf
  the new evolution diet – art de vany
  why we get fat – gary taubes
  the protein power lifeplan – dr. eades

 23. Gaat prima met dit dieet. Eerste dagen afzien door het afkicken van de suiker, maar nu gaat het goed. Dit verhaal is wel heel negatief en ik ben het er dan ook niet mee eens.
  Om eerst onder begeleiding van een dietist de nodige kilo’s afvalt met dit dieet en voor de laatste kilo’s overstapt op een ander dieet, moet dit toch echt wel lukken. Zonder gevaar voor gezondheid, etc.

 24. Hallo

  Ik ben nu 56 jaar weeg nu 90KG was 135KG toen zat de suikerspiegel tegen medicatiehoogte aan. Nu weer als een jongen van 18. Net zoals het cholesterol, geen paniekstoornis meer geen last meer van ontstoken ogen zelfs de huid voelt gladder/ zachter aan te veel eeltvorming aan de voeten weg en geen winderigheid meer mooie stevige ontlasting en zo nog wel een paar dingen.

  Met het paleo dieet, kelp en levertraan voor de vitaminen en mineralen.

  Gaat gewoon goed, ik voel me een lopend bewijs dat het werkt. ‘K heb er 5 jaar over gedaan. Het heeft geen commerciële naam en is niet als zodanig erkend dus …
  Ik heb m,n lichaam als bewijs zonder een rekening te betalen, hoe kan dat toch in deze tijd.
  Gr. Nico

  P.s.
  ‘K heb waarschijnlek een probleem als ik ooit een keer in een ziekenhuis terecht kom want daar is het (paleo)niet erkend.
  Het zou zo veel in de ziekte kosten schelen…. maar ja ik heb alleen m,n lichaam zij de kennis en daarvoor wordt men betaald.

  P.s. Als ik een keer in het ziekenhuis terecht kom heb ik dus een probleem en zal ik uiteindelijk zieker worden want daar wordt het paleo dieet als zodanig niet erkent.

  Gr. Nico

  • Ik moet binnenkort ook naar het ziekenhuis en ik kan me nu al verheugen op de gezichten als ik alleen het broodbeleg en fruit vraag. Gelukkig kun je tegenwoordig in de meeste ziekenhuizen zelf je maaltijd samen stellen.

 25. Het koolhydraatarm dieet wordt zelfs door dokters aangeraden, dus is het juist wel goed.. en makkelijk vol te houden.
  Ik doe het nu een poosje, en bij mij werkt het tot nog toe goed. Ik merk en hoor van andere dat ik ben afgevallen. Ook eet ik af en toe nog wel eens wat lekkers, en val toch af. Het is ook erg makkelijk vol te houden, omdat je toch hetzelfde eet, alleen in andere vormen van voeding, bijv andere crackers.. of koolhydraatarm brood..( wat heeerlijk is als het van de bakker afkomt) Dus wat ik mij afvraag.. Diegene die het stuk geschreven heeft, heeft diegene ook daadwerkelijk verstand van diëten, of is het gewoon om een beetje interessant te doen?

 26. Ook ik ben een voorstander en met mij velen, merk ik, van het koolhydraten arm dieet. Op het ogenblik volg ik het dr. Frank dieet. Wat goed te doen is. Ben al een aantal weken bezig en 5 kilo kwijt. Dat terwijl ik altijd zéér moeilijk afval. Degene die zo hard schreeuwen dat het ongezond is moeten het volgende maar eens goed lezen: Ik slik 22 jaar medicijnen tegen hoge bloeddruk. Nu is mijn bloeddruk zo naar beneden gegaan dat ik nog maar 1 plastablet heb en de rest niet meer hoef in te nemen! Dat is toch een bewijs!
  Mijn energie neemt alleen maar toe. Ik vind dit dieet geweldig en zeker niet ongezond. Mijn artrose is ook minder pijnlijk dan het was. Dus……..geen gezeur meer. Het is gewoon GOED!!!

 27. Ik vind een koolhydraatarm dieet juist perfect. Ik ben hierdoor moeiteloos 12 kg afgevallen. Ben nu op mijn streefgewicht en voel me geweldig. Moet wel zeggen dat ik het dieet naar eigen wensen heb aangepast. Zo heb ik bijv. wel gewoon fruit gegeten en niet extreem en overmatig vet gebruikt in mijn voedsel. Gewoon alles met een beetje met logisch verstand aangepast. En heb ook gewoon brood gegeten maar dan wel van Dr. Atkins of Fijn Lijntje te koop bij verschillende bakkers. Hier zit veel minder koolhydraten in. Zelfs een chocoladereep van Dr. Atkins is heerlijk als tussendoortje. Al met al is het gewoon goed vol te houden. En ben je op gewicht dan is het geen enkel probleem om weer langzaam aan extra koolhydraten toe te voegen. Maar ook dit is logisch nadenken. Natuurlijk weten we allemaal dat we de zakken chips, de eetwaren met geraffineerde suikers heel maar dan ook heel beperkt moeten eten. Dus na het bereiken van je streefgewicht is het gewoon belangrijk om veel groente,fruit en goede vezels te blijven eten. En wat zuivel betreft, neem dan magere yoghurt, karnemelk etc. En af en toe even helemaal los gaan, is geen probleem zolang je weet hoe je het er ook weer makkelijk vanaf moet krijgen. Maar dat weet je na het volgen van het koolhydraatarme dieet.

 28. Nu 2,5 maand koolhydraatarm dieet aan het volgen.
  Twaalf kilo afgevallen, bloeddruk zo gedaald dat ik mijn pillen weg kan gooien, suikerwaarden genormaliseerd (van gemiddeld 11 naar 6) en voor het eerst zonder hormonale troep (ik heb PCOS) een menstruatiecylcus!!
  Hoezo niet gezond?

 29. Het paleo dieet is gewoon een variant op koolhydraat arm waarbij bijvoorbeeld ook gluten vermeden worden.

  De link met de “oertijd” is nogal dubieus. Het werkt vanwege het koolhydraat arme en glutenvrije karakter.

  “back to basic” bestaat niet, het menselijk dieet is door de eeuwen heen aan veel verandering onderhevig geweest. Er wordt vaak verwezen naar het “feit” dat we door evolutie voor een aantal voedselsoorten gevoeliger zijn, maar dit is niet hoe evolutie werkt. Een organisme is niet “perfect” aangepast op zijn voedsel, slechts beter of slechter ten opzichte van evolutionaire voorgangers.

  Dit wil niet zeggen dat het niet werkt, zoals gezegd zijn er veel positieve kanten aan het dieet.

 30. 30 jaar geleden volgde ik het Atkinsdieet; dat was toen nog héél streng….er waren nog geen speciale Atkinsproducten zoals nu ( broodmix, chocorepen, crackers e.d.) En dat terwijl ik zo’n broodliefhebber was ! Maar het wérkte perfect…Ik viel maar liefst 15 kilo af in amper 4 maanden. En ze bleven er ook ettelijke jaren af.
  Nu, op 51-jarige leeftijd en vól in de overgang, begon ik helaas weer behoorlijk aan te komen. Tijd voor Low Carb dus 😉
  Ik begon op 23 januari en ben nu inmiddels 11 kilo kwijt ! Langzamer dan met strenge Atkins idd maar ook ’n stuk gezonder en lekkerder ! Ik voeg wat meer groenten en fruit toe, eet heerlijk koolhydraat-arm brood van de bakker (óf ik bak het zelf in de broodmachine), drink veel water, en voel me als herboren !
  Ik wil nog ’n kilootje of 3 eraf, maar ik denk dat ik dit dieet moeiteloos m’n hele leven vol kan houden door in het weekend te pakken waar ik zin in heb, en me de rest van de week aan koolhydraat-arm te houden.
  Succes iedereen !

 31. Niets wat in dit artikel staat is wetenschappelijk onderbouwd. ze brabbelen maar wat, praten de ‘deskundigen’ na. als ze bereid waren geweest het boek van Atkins zelf te lezen, hadden ze misschien kunnen lezen dat hij voedingssuplementen aanraadt om de tekorten aan vitaminen aan te vullen.
  en eiwitten slecht voor je nieren op lange termijn? kan iemand mij ÉÉN onderzoek wijzen waaruit dit blijkt? ik heb er nog nooit een gelezen.
  “te veel verzadigd vet is slecht voor iedereen”. jammer dat het Atkins dieet gelijk wordt geasocieerd met veel slechte vetten. hij is namelijk een groot voorstander van bakken in olijfolie, het eten van avocado’s en noten, allemaal goede vetten.

  ik weet niet wie dit artikel geschreven heeft, maar het is in mijn ogen een gehersenspoelde gezondheidsjunk die niet durft te geloven dat iets wat zo controversieel is met het idee dat we altijd hadden over afvallen (minder vet eten), al miljoenen mensen heeft geholpen om gewicht te verliezen.

  de groeten.

 32. Hoi sal,
  Ik wil hierbij even melden,dat er ook mensen met een overgewicht zijn
  Die niet snoepen en snacken en altijd magervlees en veel groenten eten.
  Dat alle mensen die te dik zijn ongezond of te veel eten is een
  Groot vooroordeel en ik kan daar ontzettend boos om worden!!!
  Ook door te weinig eten of op verkeerde momenten op de dag kan je aankomen!,
  Ik heb door het vele lijnen en weer aankomen een flink overgewicht.
  Ik sport en ga bijna iedere dag 1,5 uur lopen.
  Ben door de jaren steeds minder gaan eten en snoep praktisch niet.
  Eet altijd kip of rund met veel groente maar val niet meer af.
  Ik eet gezonder en minder dan menig slanke den,
  Maar val niet meer af doordat mijn stofwisseling op zijn gat zit door het lijnen!
  Dus mensen oordeel niet te snel als je iemand ziet met overgewicht!!!!!

 33. Hierbij ff update op wat schreef vorige maand ( 3/8/2011 ) Ik moest voor een of ander mankementje bij mijn huisarts zijn, en hij was verrast te zien hoeveel ik ben afgevallen. ( ruim 12 kilo nu ) Ik was namelijk al vaker bij hem geweest om hem zowat wanhopig (hahahhaa!)te smeken om pillen om me van m`n overtollige ballast af te helpen ! Maar zoals het een goede arts betaamt, ging hij daar nooit serieus op in en gaf me tips en folders van calorie-arme dieten en zo. Toen ik hem vertelde van mijn koolhydraat-arme `lifestyle`, stelde hij voor om 2 x per jaar even bloed te testen.
  Huisarts én ikzelf waren blij verrast toen de resultaten bekend waren ! Cholesterol> prima!
  Nier en leverfunctie> prima! Absoluut geen tekort aan vitamine D, B12, en alle andere.
  Dus hij gaf me meteen groen licht om met dit dieet/lifestyle door te gaan.
  Ik eet gewoon goed en lekker, drink witte wijn ipv bier, neem cola light als ik zin heb in zoet.
  Dus hoezo? niet lang vol te houden ?
  Ik geniet van het leven zonder extra kilo`s, èn van m`n nieuwe garderobe van 2 maten kleiner *smile*……..

  Groetjes, Ine.

 34. Ik ben in juli begonnen met Atkins en ben 14 kg afgevallen. Atkins bevalt me heel goed.Ik heb geen honger en je kunt veel en goed varieren. Wat die pannenkoeken betreft: je kunt zeker pannenkoekjes eten. Ik maak ze alleen op een andere manier. En ze zijn heerlijk, vooral met wat bosbessen, of met pruim, of met roomboter en kaneel of met suikervrije abrikozenjam. Jammie.
  En inplaats van fruit in de inductiefase kun je ook vit C nemen. Ik heb COPD en kon door het te veel aan gewicht amper bukken. Ook had ik veel problemen met de ademhaling door het overgewicht. Maar nu kan ik moeiteloos mijn schoenen weer dicht maken, “dus bukken” en heb veel meer lucht.

 35. Nu twee maanden bezig met Atkins fase 1 en 12 kilo afgevallen. Ik heb veel meer energie, mijn maagzuur is weg en het allerbelangrijkste: ik kan mijn pillen voor hoge bloeddruk laten staan en mijn bloedsuikerwaarde is voor en na het eten tussen de 5 en 6. Mijn cholesterol was na deze twee maanden 4,2.

 36. Als je beperkt koolhydraten opneemt (10-20% van de totale voeding) en ook nog met een lage insuline waarde, is het gewoon erg gezond. Koolhydraat-vrij is niet gezond. Ik kom zelf uit een familie waar de mannen last hebben van nierstenen en met een streng dieet zat ik na 3 weken al met niergruis. Ik let dus op de eiwitten (m.n. zuivel en noten), maar wil ook niet leven op de hedendaagse mais producten. Kijk maar eens in de supermarkt hoeveel gangen producten bijna alleen op koolhydraten zijn gebaseerd (brood, chips, cornflakes, etc.). In de VS is het nog veel erger, zie ook de documentaire ‘Food Inc.’.

  Kortom, eet met verstand. Te veel is nooit goed en wat betreft de koolhydraten oppassen.

 37. Sinds aantal maanden volgen mijn man en ik voor een groot deel de paleo leefwijze. Niet om veel af te vallen, maar van een aantal klachten verlost te zijn. Beide zijn wij nog steeds enthousiast. De klachten zijn verdwenen en die paar kilootjes zijn er af. Geen reden om te stoppen. Geen moment brood, pasta, rijst, aardappels gemist. Het kost in het begin even wat tijd om je te verdiepen in wat wèl allemaal mag eten. Met kokos, amandel(meel) en boekweit kun je heerlijke lekkernijen maken. Onzin dat het niet vol te houden, omdat je honger hebt.

 38. Ben nu precies 2maand bezig om zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. ben inmiddels 19kg kwijt en voel me net 18.In de eerste 10dagen verloor ik maar liefst 9kg en ga nog steeds 2x in de week naar de mac! neem alleen maar grote burgers en eet daar alleen het vlees,saus en salade van af. Drink alleen crystal clear ,water en maximaal 2blikjes cola zero op een dag!

 39. ik ben in november begonnen met koolhydraatarm en ik ben tot nu toe 7 kilo kwijt, zonder al te veel moeite.
  ik zal niet zeggen dat ik me er constant helemaal aan heb gehouden, wel gelet op de kcalorieen, maar ook wel dagen dat ik tot 1900 kcals at, maar wel binnen de 30 gram koolhydratennorm ben gebleven.
  dan val je minder snel af, aar je houdt het wel gemakkelijker vol.
  Ik kan het ieder aanraden die zijn stofwisseling door veelvuldig dieten heeft verpest, zoals ik. Als het niet zo snel gaat, ik ben net in de overgang, dat zal ook zijn effect hebben, moet je een lange adem hebben, maar de resultaten zijn er en ik voel me nu al een stuk beter, Slaap beter, geen maagpijn meer en ook na slechts 8 kilo zie ik er beter uit.
  ik heb nog 20 kilo te gaan, maar als ik zo doorga, ongeveer een pond per week er af, moet ik er met de kerst ongeveer zijn.. dus ben benieuwd. Ik vind het niet moeilijk om vol te houden en als ik de teugels laat vieren, niet lastig om de draad weer op te pakken. Ik denk dat als ik om mijn streefgewicht ben, ik ook door zal gaan zonder brood, miss af en toe zilvervliesrijst e.d. ieder heel veel succes.
  ik zal aan het eind van het jaar wel s laten weten of mijn plan is gelukt.

 40. Met een glutamaat allergie en een histamine overgevoeligheid, raakte de balans w.b eten een tijd zoek. Met een speciaal dieet een heel eind gekomen, echter kreeg ik steeds meer last van mijn suikerspiegel. Ik ben toen koolhydraten gaan vervangen voor bonen, peulen, zuivel etc producten en niets geen last meer van mijn sukerspiegel! Veel energie, mijn lijf vraagt ook niet meer om suikers, en de leukste bijkomstigheid, ik val ook nog af. Pas als je problemen ervaart met voeding, realiseer je je pas het effect er van op je lijf. Of dit nu op hormonaal gebied is of door andere omstandigheden. Het blijft nog steeds opzienbarend!

 41. [quote]Een ander nadeel van koolhydraatarme diëten is dat je van een aantal essentiële voedingsstoffen te weinig binnen krijgt: vitamine C, calcium, bètacaroteen, vitamine B1 en B2, foliumzuur en voedingsvezels.[quote}

  Wat dachten jullie van eieren om je van vitamine B 1 en b2 en vitamine A en D te voorzien,ook noten en varkensvlees. calcium kan je ook uit groente en noten/zaden halen. Vitamine C tekort? Zit echt niet alleen in fruit,maar ook in groente. In paprika zit veel meer vitamine C dan bepaalde fruit. Voedingvezels zoals lijnzaad en kokosmeel zitten veel meer vezels dan in dat zogenaamde brood. Jullie journalisten moeten echt weer eens opnieuw naar school of weten gewoon niet wat jullie schrijven.

 42. Dit is onzin, Atkins spreekt dit tegen, meer eiwit is niet slecht voor de nieren. Het dieet is juist goed voor mensen met diabetes, de bloeddruk gaat juist omlaag. Ook is verzadigd vet essentieel voor het lichaam. Het zijn transvetten die slecht zijn voor iedereen.
  Elk dieet geeft een jojo effect, maar Atkins is niet bedoeld als dieet maar als levenswijze, dus niks jojo effect.
  Doe eens goede research voordat je wat gaat roepen.

 43. Alsjeblieft. Een hogere eiwitintake is alleen schadelijk als de GFR (Glomerulaire filtratie ratio)onder de 60 zit, dus voor de mensen met een verslechterde nierfunctie. Het onderzoek van Brinkworth (2008) laat zien dat er anders geen nadelig effect op treed.

  Daarbij zorgt een verminderde intake van koolhydraten ook voor een verminderde behoefte van de B-vitamines. De C-vitamine klopt, maar deze is aan te vullen met een preparaat (100% biologische beschikbaarheid).

  Verder zorgt het wellicht voor een klein jojo effect, wat volkomen normaal is. Het doel van deze diëten is snel gewicht verliezen waardoor mensen gemotiveerd blijven, je moet daarna niet ineens weer terugvallen in het oude eetpatroon (je bent natuurlijk niet zomaar aangekomen in gewicht?).

  Verzadigd vet zorgt niet voor een toenemende kans op hart- en vaatziekten, kijk de systematic review van R Hoenselaar maar. Alle eerdere artikelen hierover zijn op niks gebaseerd. Wat echter wel zorgt voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten is leververvetting wat komt door, je raadt het al, een te grote intake van koolhydraten. Dit zorgt voor een verhoging van triglyceriden, LDL en cholesterol.

  Eet dus normaal, maar minder in koolhydraten. Ik snap niet dat dit soort sites, zonder wetenschappelijke onderbouwing, dit soort artikelen plaatsen. Het is dieptrieste onzin

 44. Wat ik vergeten was, misschien wel het minst doordachte van dit hele artikel, is dat cambridge hypocalorisch is, dus laag in calorieën. Dit betekent dat het NOOIT en te nimmer hoog eiwit kan zijn. Het is eiwitconstant, zoals een normale voeding 0,8gr/1,0gr per kilogram lichaamsgewicht bevat. Als er 200 gram eiwit in zit, zou dat alleen al 800kcal zijn.

 45. Het goed of niet goed zijn van een dieet als dit is uiterst persoonlijk. Iedereen zijn lichaam is anders en reageert verschillend op zo’n dingen. Ikzelf heb er veel last van. Ik volg het dieet als natuurlijk alternatief om mijn darmen te genezen die door de gewone dokters als darmspasmen worden omschreven. het blijkt geen ziekte maar een symptoom. Ik ben verder en verder gegaan in onderzoeken wat er nu juist mis was en ik blijk schimmels en gisten in mijn darmen te hebben. De gewone dokters van tegenwoordig zouden beter wat leren van de alternatieve geneeskunde. Mijn darmen zijn een hele hoop beter door geen suiker en tarwe te eten. Ook voor de rest moet ik zo weinig mogelijk koolhydraten eten. Mijn suikerspiegel ging de eerste weken naar zo naar beneden dat ik veel flauwtes had, en heel vermoeid was. Ook werken werd heel moeilijk maar na enkele weken was dit beter. Het is een kwestie van gewoontes aanleren en afleren. op langere termijn zal ik hier veel fitter en gezonder door zijn denk ik .

 46. Ik ben sinds mijn laatste bericht weer 2 maanden verder. Intussen staat de teller op -11 kilo.
  het gaat niet snel, maar ik voel me prima.
  ik ben 2 kledingmaten gezakt en dat is altijd leuk toch.
  de slechte koolhydraten laten staan heeft ook een goede invloed op mijn bloedwaarden, mijn bloeddruk is gezakt naar normale waarden. Kortom zeker een aanrader om al die overbodige koolhydraten te laten staan.
  over 2 maanden zal ik weer s posten.

 47. Grote onzin Van het jojo effect! Ik Ben 4 jaar geleden 15 kilo afgevallen in 3 maanden, ik was toen begonnen met een bmi Van 29, bijna obese! Ik Ben door omstandigheden 4 jaar Lang zo goedkoop mogelijk gaan eten(en dus ook niet echt gezond) ja ik ben bijgekomen, maar tot een bmi Van 28, dus nog steeds niet op oud Gewicht! Nu weer begonnen, En Van Plan het Gewicht er Nu wel echt af te houden, wat betreft vitamines, hiervoor kun je suplementen krijgen.
  Dit is het enige dieet dat bij mij werkt, afvallen door op calorieen te letten, werkt voor mij niet, ik heb een koolhydraten verslaving, ik eet liever een stokbroodje “gezond”, Dan een warme maaltijd. De eerste 1 tot 2 weken is het.zwaar, maar daarna is het makkelijk vol te houden, met op stap gaan een droge wijn, of vodka met cola zero, of gewoon eens zonder alcohol, overal is wel een vervanging voor, en Ben het langzaam beu dat zoveel mensen koolhydraatarme leefwijzen/dieeten zo slecht maken!

 48. Zo grappig dat de 1e reactie van janine is dat koolhydraat arm dieet wel werkt, en dat ze van bijna obese is afgevallen naar een gezond gewicht, en nu terug is naar bijna obese.

  Ontzeggen werkt niet, normaal en vooral voornamelijk gezond eten en heel veel bewegen wel.

  Grijp naar noten en niet naar chocola. Grijp naar een gekookt ei op brood en niet naar pindakaas. En eet gewoon een aardappel als je niet aan wil komen door alleen al naar een aardappel te kijken.

 49. Ik vind dat het Atkins dieet hier helemaal verkeerd wordt afgeschilderd. Misschien had de schrijver van dit artikel meer moeite moeten doen om zich wat in te lezen… Atkins bestaat, zoals al door anderen gemeld, uit een aantal fasen, waarvan de eerste vooral bedoeld is om af te kicken van een koolhydratenverslaving. Ik ervaar Atkins als zeer positief en even voor de duidelijkheid, schrijver van dit artikel, Atkins is GEEN dieet. Het is een levenswijze waar je niet mee op zou moeten houden als je je gewicht bereikt hebt, maar gewoon lekker verder leven in fase 4. Lees het boek maar, dan wordt vast veel meer duidelijk….

 50. Ben nu koolhydraat arm dieet aan het volgen niet het Adkins dieet,
  Daarin zitten nog te veel voeding middelen waarin onwijs veel. verkeerde calorieën en/ of vetten zitten.
  te veel eiwitten is nooit goed, koolhydraat arm is goed te doen mits je 4 tot 6 keer per dag echt eet, eiwitten groenten ed arm is geen loos dus kleine hoeveelheden mais, noten, sinaasappel, appel in de salades geren probleem, zoeken wat voor jou werkt.
  Koolhydraad arm is een feest ik eet nog de hele dag meer dan voorheen………….

 51. Het zou moeilijk vol te houden zijn in het nederlandse eetpatroon? Nee bier en frisdrank is aan te bevelen. En die stamppotten kunnen zeker maar is dat dan zo belangrijk? IS het in zweden niet veel kouder dan bij ons? Wat een ontzettend raar stuk is dit! Alsof onze voorvaderen die leefden in de grotten ook iedere dag stamppot aten!

 52. Je kan ook stampotjes maken van verschillende groente.
  En nasi kan je maken met bloemkool.
  Ik voel me erg goed bij een koolhydraat arm dieet.
  Geen suiker verslaving meer en constant aan snoep denken of trek hebben in gebak of koekjes.
  En er zijn genoeg koekjes of gebak wat wel koolhydraat arm te krijgen of te maken is.
  Daarbij is het ook helemaal niet zo dat je NOOIT mag snoepen,
  Ik eet elke dag nog minimaal 1 iets wat zoet is ( zakje m&ms of een stuk fruit of een gebakje )
  Ik heb het gevoel dat suiker schadelijker is voor mijn lichaam dan een dieet met veel groente en vlees en eieren.

 53. Afgelopen november heb ik een hartinfarct gehad (daarna bypassoperatie). Gelijktijdig is ook diabetes vastgesteld. Eerst was het de bedoeling mij naar huis te sturen met insuline. Gelukkig werden het 5 tabletten per dag. Ik ben thuis vrij radicaal gestopt met suikers ( cola, vruchtendrankjes, tussendoortjes, zoet broodbeleg en degelijk). Ben dagelijks noten gaan eten. Van producten de volkorenvarianten. Alle productverpakkingen omdraaien en kijken naar de hoeveelheid koolhydraten, verzaadigde, onverzadigde vettenen en zout. Op basis daarvan keuzes maken. Meer groente eten en ook beter kwaliteit vlees. Regelmatig ook koolhydraatarm brood eten. Daarnaast meer bewegen.

  Ik ben nu vijf weken van de diabetes medicijnen af. Gisteren nuchter nog even geprikt: 5.2! Ook tien kilo afgevallen en mijn bloedwaarden zijn uitstekend. Mensen, laat je goed informeren en gebruik vooral ook je gezond verstand. Je zult toch gewoon moeten leven en lekker eten, maar je kan heel eenvoudig veel beinvloeden met keuzes die je iedere dag weer maakt.