Tips voor een gezonde spijsvertering

0
1446

Gevarieerd en vezelrijk voedsel is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Maar er zijn nog meer tips om je spijsvertering te verbeteren.

Gevarieerd en vezelrijk voedsel is belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Maar er zijn nog meer tips om je spijsvertering te verbeteren.

1. Ontbijt elke ochtend
Het ontbijt brengt je spijsvertering weer op gang. Het wordt ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Door een goed vezelrijk ontbijt gaan je darmen aan de slag. Het stimuleert de stoelgang. Bovendien levert het veel energie en krijg je de rest van de dag minder snel trek in tussendoortjes en snacks. Dit zorgt er weer voor dat je op gewicht blijft.

2. Veel lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging stimuleert de beweging van je darm. Bovendien voorkom je overgewicht en heb je minder last van stress. Je zult merken dat je zowel fysiek als mentaal sterker wordt.

3. Drink voldoende water
Je lichaam moet veel afvalstoffen afvoeren. Het is daarom belangrijk dat je dagelijks in elk geval 1,5 liter drinkt. Dit voorkomt verstoppingen en klachten als aambeien. Wanneer je bij een vezelrijke voeding te weinig drinkt, kunnen de vezels verstoppingen veroorzaken.

4. Gezond toiletgedrag
Ga gelijk naar het toilet als je aandrang voelt. Zorg voor een goede en ontspannen houding. Ga rechtop zitten. Vermijd bovendien hard persen. Hard persen kan aambeien veroorzaken. Zachtjes meepersen mag wel.

5. Rook niet
Roken heeft een negatieve invloed op het slijmvlies in het spijsverteringskanaal. Wil je stoppen met roken? Bekijk dan hier de voordelen van stoppen met roken.

Bron: Spijsvertering.info