Dukan dieet

In Frankrijk is het een grote trend op dieetgebied, maar ook Nederland raakt langzaam bekend met het Dukan dieet.

Het Dukan dieet is vernoemd naar dokter Pierre Dukan. Het dieet bestaat uit verschillende fases.

Je start met de aanval fase. In deze fase eet je voedingsmiddelen met veel proteïnen (eiwitten). Proteïne herstelt het spierweefsel en zorgt voor een grote spiermassa.

Wat mag je eten in de aanval fase:
-Vis
-Schaaldieren
-Kalfsvlees
-Kipfilet
-Ei
-Zuivelproducten

Deze fase eindigt na een week. In deze fase kun je ongeveer vier tot zes kilo verliezen.

De aanvalfase gaat over in de cruisefase. In deze fase verlies je stap voor stap kilo’s. Deze fase eindigt totdat je je streefgewicht hebt behaald. Je eet de ene dag veel eiwitten en de andere dag veel groenten.

Wanneer je je streefgewicht hebt bereikt, vermenigvuldig je het aantal verloren kilo’s met tien dagen. Je weet dan hoeveel dagen de volgende fase (de stabiliteitsfase) moet duren.

Voorbeeld: 8 kg x 10 dagen= 80 dagen.

Je ziet dat de volgende fase de stabiliteitsfase lang duurt. Dit is vrij logisch, omdat in deze fase het behouden van je ideale gewicht centraal staat. In de stabiliteitsfase eet je gevarieerd en gezond. Eén dag in de week eet je alleen voedingsmiddelen met proteïne. Dit moet je altijd vol blijven houden, om de kans op gewichtstoename te verkleinen.

Tot slot kom je in de volhardingsfase. Hier eet je normaal met een aantal Dukan principes om op gewicht te blijven.

Het is belangrijk om naast dit dieet voldoende water te drinken en te bewegen. Beweeg dagelijks minimaal dertig minuten. Wil je weten hoe je het best je dagelijkse beweging in een druk leefschema kunt plaatsen, bekijk dan onze artikelen over voldoende beweging.

Heb jij al goede of slechte ervaringen met het Dukan dieet? Vertel het ons in het forum of hieronder.

Lees 3 reacties

3 reacties

 • Claudine Bulcaen

  wat is hermesetas? in het boek vermeld

 • Agnieszka

  Hermesetas is zoetstof die je kan gebruiken voor koken bakken en thee of koffie. Kan je rustig elke andere zoetstof gebuiken.

 • lien

  Hallo

  ik ben sinds 1 week begonnen met het dieet en vind het best wel gemakkelijk om vol te houden. Maar toen ik vandaag in de boekhandel het boek ‘Zoete heerlijkheden’ zag liggen, moest ik het gewoon meenemen!

  in welke fase moet men zich eigenlijk bevinden om dit te mogen eten?

  Alvast bedankt!

Geef een reactie