Okinawa dieet

Het Okinawa dieet is eigenlijk geen dieet, maar een levenswijze. Wanneer je volgens de richtlijnen van Okinawa leeft word je ouder en blijf je gezonder dan de gemiddelde mens. Hoe je dat doet? Positief blijven en aan de Okinawa-richtlijnen houden.

Okinawa
Okinawa is een Japans eiland. Uit studies blijkt dat de mensen die hier wonen het oudst worden van de hele wereld. Bovendien blijven ze ook op een gezond gewicht, vitaal en scherp van geest. Het Okinawa dieet helpt hart- en vaatziekten, stress en bepaalde kankersoorten voorkomen. Tenminste, volgens de Okinawa-dieetgoeroes. Wat moet je daarvoor doen? Gezond en gevarieerd eten volgens het Okinawa-dieet en een postieve levensinstelling krijgen. Op Okinawa is men relaxt, positief en hulpvaardig. De mensen zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en doen regelmatig aan yoga, tai chi of meditatie. Dit zorgt ervoor dat iedereen vrolijk is. Hoewel het ook een stuk makkelijker is om positief te zijn op een zonovergoten eiland met een prachtige zee en natuur.

Richtlijnen van het Okinawa-dieet
Afvallen is niet het doel van dit dieet. Vitaler en energieker worden is het streven. Uiteindelijk val je door middel van deze richtlijnen af. De belangrijkste richtlijn is eten volgens het hara hachi bu-principe. Dit houdt in dat je tien delen op je bord schept en daarvan hooguit acht delen opeet, ook wel het “80-100 principe”.

1. Eet drie calciumrijke voedingsmiddelen per dag (2-4 porties) voor sterke botten en het voorkomen van botontkalking. Bronnen van calcium: zuivelproducten (melk en kaas) en in mindere mate brood, groenten, peulvruchten en aardappelen.

2. Eet tien volkoren granen per dag (7-13 porties) voor een goede darmwerking. Bronnen van vezels: plantaardige voedingsmiddelen, zoals graanproducten, zaden, bonen, erwten, groenten en fruit.

3. Eet dagelijks twee omega-3-rijke voedingsmiddelen (1-3 porties) voor de werking van de bloedvaten, het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Natuurlijke bronnen van omega-3: vette vis en plantaardige olie.

4. Eet tien groenten en vruchten per dag (7-13 porties) voor de antioxidanten. Deze beperken de celschade door vrije radicalen (schadelijke stoffen).

5. Eet drie flavonoïderijke (verzamelnaam voor een aantal plantaardige stoffen) voedingsmiddelen per dag (2-4 porties). Flavonoïden zouden kankerremmende eigenschappen bezitten en de omzetting van “overtollige calorieën” tot vet remmen. Bronnen van flavonoïden: soja, peulvruchten, kruiden, thee, rode wijn, verschillende soorten groente en fruit en knoflook.

6. Drink veel water en thee (drie tot twaalf glazen per dag).

7. Eet weinig tot geen vlees, maar wel vis. Leg je bord voor driekwart vol met plantaardig voedsel en niet meer dan een kwart met dierlijk voedsel.

8. Eet niet meer dan zeven eieren per week. Waarom je niet meer dan zeven eieren per week mag eten is niet bekend.

9. Drink alcohol met mate of helemaal geen alcohol. Je mag volgens deze richtlijnen alleen rode wijn drinken vanwege de flavonoïden. Vrouwen mogen een tot twee glazen per dag drinken. Mannen twee tot drie glazen per dag.

10. Gebruik een multivitamine-/mineralensupplement dat tot 50-100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per portie bevat

Afvallen met het Okinawa-dieet

Het dieet is oorspronkelijk dus niet bedoeld om af te vallen, maar de Okinawa-goeroes geven wel een aantal tips.

1. Maak de maaltijden aantrekkelijker. Door onder andere meer tijd te nemen voor het uitzoeken van ingrediënten, het bereiden van de maaltijd en het opeten. Dek ook de tafel mooi en zorg ervoor dat je eten er aantrekkelijk uitziet door meer kleur te gebruiken en geniet.

2. Kruid je maaltijden scherper. Je eet er dan meestal minder van.

3. Eet langzaam en kauw je eten goed. Hierdoor voel je je sneller verzadigd.

4. Eet bewust, dus niet ondertussen televisie kijken of de krant lezen.

5. Meet de hoeveelheden af voor het koken. Je bent geneigd meer te eten al je teveel pasta hebt gekookt.

6. Drink water voor de maaltijd; dit zal je eetlust verminderen. Drink geen grote glazen water bij de maaltijd.

7. Snijd de groenten in grove stukken in plaats van reepjes of blokjes. Grote stukken eten kost meer tijd, dus eet je langzamer en minder.

8. Drink jasmijnthee voordat je gaat lopen. Cafeïne bevrijdt vetzuren uit de spieren, zodat je sneller vet verbrandt, volgend dit dieet.

9. Verklein je porties.

Wat vinden wij?
Echt vernieuwend is dit dieet niet. Van de meeste richtlijnen is algemeen bekend dat deze goed voor je zijn. De informatie over de flavonoïden zal voor veel mensen wel iets nieuws zijn. Persoonlijk zijn de richtlijnen niet heel duidelijk. Bijvoorbeeld ‘Eet tien volkoren granen per dag (7-13 porties)’. Bedoelen ze hiermee dat je zeven tot dertien porties granen moet eten, maar dan wel tien verschillende soorten granen? Kortom, een prima en zeer gezond dieet, maar voor de gemiddelde Nederlander lastig om de richtlijnen te volgen.

Dit artikel is afkomstig van de redactie van Valtaf.nl.

Lees 2 reacties

2 reacties

 • Guido

  Op Okinawa eten ze geen zuivelproducten. Dus dieet klopt niet.

 • Andrew

  Jullie informatie over de etenswijze in Okinawa is enigszins tegenstrijdig aan de informatie op de meeste Engelse websites.

  Kijk o.a. hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Okinawa_diet

  Weinig vis, veel varkensvlees. Geen brood, wel veel groenten en fruit, geen melkproducten.

  Misschien is het handig als jullie onderzoeken wat nu ECHT gegeten wordt in Okinawa voordat je zo maar een artikel plaatst.

Geef een reactie