Binge Eating Disorder

verslaving erfelijk

Binge Eating Disorder (BED) is een volwaardige en te onderscheiden eetstoornis. Misschien voor velen een onbekende eetstoornis, maar wel de meest voorkomende. De eetstoornis onderscheidt zich duidelijk van anorexia en boulimia.

Mensen met BED hebben net als patiënten met boulimia last van eetbuien. Maar in tegenstelling tot mensen met boulimia braken BED patiënten niet.

Binge Eating betekent letterlijk ‘verzwelgen in eten’. Om hun slechte humeur te verbeteren gaan ze eten. Het voedsel is een troost en wordt gezien als beloning. Patiënten nemen geen extreme maatregelen om af te vallen. De eetstoornis gaat vaak gepaard met een negatief zelfbeeld.

Anorexia en boulimia komt relatief vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Bij Binge Eating Disorder is dat niet het geval. Er zijn ongeveer evenveel mannelijke BED patiënten zijn als vrouwelijke.

Iemand lijdt aan Binge Eating Disorder wanneer hij of zij zes maanden lang minstens twee dagen per week eetbuien heeft. In korte tijd eet de persoon grote hoeveelheden calorierijk voedsel. Vaak eten de patiënten zonder anderen erbij, puur uit schaamte.

Wanneer iemand in je omgeving Binge Eating heeft is het belangrijk om eerlijk tegen de persoon te zijn. Zeg wat je denkt en wees begripvol. Zet niet iemand voor het blok. Zorg dat de persoon je in vertrouwen neemt, zodat je haar of hem hulp kunt bieden. Want: Binge Eating is goed te behandelen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie